Lídri EÚ schválili dohodu o brexite

Premiéri a prezidenti 27 krajín Európskej únie podporili návrh dohody o odchode Británie z EÚ aj politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch. Rozsiahla zmluva upravuje okolnosti samotného brexitu a rieši okrem iného aj prechodné obdobie. Súvisiaca deklarácia popisuje, ako by v budúcnosti malo vyzerať tesné partnerstvo únie a Británie v mnohých oblastiach. Podpora obidvoch dokumentov sa očakávala, šéfom štátov a vlád zabralo rozhodnutie približne pol hodiny. Slovensko zastupoval predseda vlády SR Peter Pellegrini.

25.11.2018 10:42 , aktualizované: 16:45
mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová po mimoriadnom summite o brexite.
debata (20)

Merkelová: Dohoda pripravila pôdu pre riadený rozvod

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že dohoda o brexite schválená Európskou úniou na nedeľňajšom summite pripravila pôdu pre „riadený rozvod“ medzi EÚ a Britániou. Zároveň vyjadrila smútok nad rozhodnutím Británie opustiť toto spoločenstvo po 45 rokoch.

Podľa Merkelovej umenie diplomacie splnilo svoju úlohu, odkazujúc tým na schválenie dohody o brexite, ktorá podľa nej zachová „veľmi blízky vzťah“ medzi zostávajúcimi 27 členskými krajinami EÚ a Britániou.

Kancelárka tiež pripustila, že po jej schválení „cíti istú úľavu“. Odmietla sa však vyjadriť, či Únia obnoví s Britániou rokovania, ak britský parlament dohodu o brexite neschváli.

Podľa Merkelovej dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie síce „vyvažuje záujmy oboch strán“, zároveň však varovala, že sa v tejto záležitosti „musí toho ešte veľa urobiť“.

Španieli, Briti a Gibraltár

Španielsky premiér Pedro Sánchez po summite povedal, že Španielsko je teraz na rokovaniach ohľadom Gibraltáru „v silnej pozícii“. Predstavitelia Španielska predtým totiž naznačili, že sú pripravení blokovať dohodu o odchode Británie z EÚ, pokiaľ im Londýn nebude garantovať právo veta pri rozhodovaní o budúcom štatúte Gibraltáru.

Špekulácie o krokoch Británie

Francúzsky prezident Emmanuel Macron zase vyhlásil, že ak britský parlament dohodu o brexite odmietne prijať, Británia bude musieť predložiť ďalšie návrhy dohody o vystúpení z Únie.

„Nemôžem špekulovať o hlasovaní v britskom parlamente. Avšak v tomto prípade (neschválenia dohody) je úplne jasné, že bude na Británii, aby predložila (ďalšie) návrhy. Je však našou zodpovednosťou, aby sme na všetky možnosti boli pripravení,“ dodal podľa agentúry Reuters Macron.

Juncker vyzval britský parlament na ratifikáciu

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyzval v nedeľu britský parlament, aby schválil dohodu o brexite, pričom trval na tom, že ide o „najlepšie možné“ znenie dohody. Informovala o tom agentúra AP.

Juncker to uviedol na tlačovej konferencii po nedeľňajšom summite EÚ o brexite v Bruseli, na ktorom lídri 27 členských krajín EÚ schválili dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie a politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch medzi Britániou a Úniou.

Juncker zopakoval, že ide o „najlepšiu a jedinú možnú dohodu“. Brexit označil za „smutnú chvíľu pre Európsku úniu i Britániu“, čo sa podľa neho v budúcnosti potvrdí.

Predseda Európskej rady Donald Tusk (vľavo) a... Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
tusk, barnier Predseda Európskej rady Donald Tusk (vľavo) a vyjednávač EÚ Michel Barnier.

Predseda Európskej rady Donald Tusk po rokovaní lídrov EÚ podľa spravodajskej televízie BBC vyhlásil, že napriek odchodu Británie priateľstvo medzi Európskou úniou a týmto ostrovným štátom pretrvá.

Skutočnosť, že „Únia so Spojeným kráľovstvom zostávajú spojencami, partnermi a priateľmi“, potvrdil po summite aj hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Text dohody označil za „spravodlivý, vyrovnaný a jediný možný“.

Mayová na ťahu

Dokument musia ešte odobriť aj v Európskom parlamente a v britskom zákonodarnom zbore. Európsky parlament by ho mohol podľa predbežného vyhlásenia jeho šéfa Antonia Tajaniho odhlasovať v januári.

Očakáva sa, že britský parlament bude hlasovať o dohode začiatkom decembra, pričom podľa denníka The Telegraph až 91 poslancov z Mayovej Konzervatívnej strany a mnohí ďalší hodlajú hlasovať proti súčasnému textu. Londýnsky denník ďalej informoval, že britská vláda v tajnom režime rokuje o „pláne B“ v prípade, že súčasná dohoda v snemovni neprejde. Jedným z navrhovaných riešení je v tom prípade usporiadanie vzťahov Británie s EÚ na podobnom základe, ako fungujú medzi Nórskom a EÚ.

Rozvodový dokument

Vyjednávači EÚ a Londýna sa dohodli na 585-stranovom návrhu dohody o podmienkach brexitu minulý týždeň. Sprievodná politická deklarácia, ktorú predstavili zúčastnené strany vo štvrtok, stanovuje základy pre ďalšiu obsiahlu dohodu upravujúcu budúce vzťahy medzi EÚ a Britániou, o ktorej sa bude rokovať počas prechodného obdobia po ukončení členstva Británie, stanovenom na 29. marca 2019.

Z návrhu deklarácie vyplýva, že prechodné obdobie po vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, počas ktorého sa bude Británia naďalej riadiť legislatívou EÚ, by mohlo trvať do konca roku 2022.

Krok k budovaniu dôvery

Dohodu o usporiadanom britskom odchode z Európskej únie už pri príchode na summit označil vyjednávač EÚ Michel Barnier za potrebnú na budovaniu dôvery pre budúcnosť medzi európskym blokom a Britániou. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker pri príchode upozornil, že vyrokovaná dohoda je najlepšia možná. Skeptickému britskému parlamentu, ktorý má o texte hlasovať, Juncker odkázal, že EÚ nebude svoje základné postoje meniť.

Zmluva podľa Barniera, ktorý ju so svojím tímom za EÚ niekoľko mesiacov vyjednával, poslúži na vybudovanie dôvery oboch strán pre ďalšiu fázu vzájomných vzťahov a pre vznik blízkeho a ambiciózneho partnerstva. „Zostávame spojencami, partnermi a priateľmi,“ podotkol vyjednávač, ktorý ocenil aj prácu svojich britských náprotivkov.

Tvrdý brexit stále v hre?

Barnier dôraznil tiež, že teraz je čas, „aby sa každý ujal svojej zodpovednosti“. Kým dohoda na európskej strane po tomto summite najskôr už nenarazí na problémy, britská premiérka Theresa Mayová môže mať v britskej snemovni ťažkosti.

Barnier ani napríklad holandský premiér Mark Rutte nechceli odpovedať na otázku, aké budú v takom prípade ďalšie kroky EÚ. Krach dokumentu by totiž pravdepodobne znamenal takzvaný „tvrdý brexit“, teda odchod Británie z EÚ k 29. marcu 2019 so všetkými negatívnymi dôsledkami pre vzájomný obchod i rokovania o budúcnosti.

„Verím, že v dôsledku britskej voľby udržať po brexite silné väzby na vnútorný trh a zvyšok EÚ, je prijateľným výsledkom pre EÚ aj pre Britániu,“ povedal o dohode Rutte. Na mieste britských poslancov by vraj hlasoval za jej prijatie.

Tiež francúzsky prezident Emmanuel Macron označil dohodu za dobrú, umožní podľa neho vystavať v budúcnosti tesné vzťahy. Brexit je však podľa neho tiež príležitosťou na reformovanie samotnej únie. Macron však pred novinármi napríklad ocenil aj mieru ochrany, akú dohoda zaručuje francúzskym rybárom.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker pred začiatkom summitu uviedol, že by tiež za zmluvu hlasoval, je to podľa neho najlepšia možná dohoda. „Verím, že britský parlament, pretože je to parlament múdry, dohodu ratifikuje,“ povedal. Dnešok, keď 27 krajín EÚ dohodu o britskom odchode podporí, má predseda komisie za veľmi smutný a tragický deň. „Ale urobili sme, čo išlo, aby to bolo čo najhladšie,“ poznamenal o brexite.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Michel Barnier