Summit o brexite bude. Gibraltár zostane britský, zdôraznila Mayová

Nedeľňajší mimoriadny summit EÚ o brexite sa uskutoční podľa plánu po tom, ako sa podarilo vyjasniť nedávno vznesené námietky Španielska v súvislosti s Gibraltárom.

24.11.2018 15:41 , aktualizované: 20:30
mayová Foto: ,
Britský premiérka Theresa Mayová pricestovala do Bruselu. Mimoriadny summit o brexite bude v nedeľu.
debata (16)

Španielsky premiér Petro Sánchez uviedol, že jeho krajina podporí dohodu EÚ s Britániou o podmienkach brexitu po tom, ako sa mu podarilo s predstaviteľmi Únie a Londýna urovnať spor v súvislosti s Gibraltárom.

Sánchez v piatok varoval, že pokiaľ Londýn nebude Španielsku garantovať právo veta pri rozhodovaní o budúcom štatúte Gibraltáru, mimoriadny summit by mohol bojkotovať.

Na dosiahnutí dohody so Španielskom pracovali vyjednávači zainteresovaných strán od piatka do soboty popoludnia. „Práve som španielskemu kráľovi oznámil, že máme dohodu o Gibraltáre,“ vyhlásil Sánchez v televíznom vystúpení s tým, že zasadnutie Európskej rady sa v nedeľu uskutoční. „EÚ a Spojené kráľovstvo požiadavky Španielska akceptovali. Španielsko… bude hlasovať za brexit.“

Španielsko si dlhodobo robí nárok na územie Gibraltáru, ktoré bolo nútené odstúpiť britskej korune na základe Utrechtského mieru v roku 1713.

Mayová v Bruseli

Britská premiérka Theresa Mayová prišla v sobotu večer do Bruselu, kde sa po 18:00 SEČ zišla so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Následne zamierila aj na stretnutie s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, ktorý bude nedeľňajšiemu rokovaniu predsedať.

Pred tým, než sa zišla s Tuskom, povedala Mayová novinárom, že dohoda okolo Gibraltáru nič nemení na britskom postoji k tejto enkláve na juhu Španielska. „Vždy budeme rokovať v mene celej rodiny Spojeného kráľovstva, vrátane Gibraltáru,“ poznamenala premiérka. Britská pozícia ohľadom jeho suverenity sa nemení. „Gibraltár je britský, vždy za ním budem stáť,“ zdôraznila.

Krátko pred rozvodom

Mayovej vláda už 585 strán dohody o brexite podporila, premiérku však čaká kľúčová úloha, ktorou je schválenie zmluvy v skeptickom britskom parlamente. Mnohým britským poslancom, vrátane tých z vládnej konzervatívnej strany, podoba dohodnutých textov prekáža, pretože v snahe udržať čo najhladší vzájomný obchod krajiny sa v niektorých ohľadoch od EÚ neodstriháva úplne.

Na strane dvadsaťsedmičky sa po nedeľňajšom politickom potvrdení šéfov štátov a vlád 27 krajín už problémy s podporou textov nečakajú.

Dohodu o vystúpení ešte musí potvrdiť europarlament a v súlade s článkom 50 zmluvy EÚ, ktorým sa brexit riadi, následne formálne odsúhlasiť Rada EÚ, teda členské krajiny. Dohoda sa týka vecí súvisiacich so samotným brexitom vrátane ustanovenia prechodného obdobia do konca roka 2020 a v prípade potreby o rok či dva dlhšie.

V takto získanom čase chcú Londýn a EÚ27 dojednať zmluvy o budúcich obchodných vzťahoch či o spolupráci v obrane a bezpečnosti. Tie by mali byť hotové tak, aby mohli „naskočiť“ a začať platiť bezprostredne po konci prechodného obdobia.

Znamená to, že ak britský parlament zmluvu o brexite potvrdí, čakajú obe strany v nasledujúcich rokoch zložité vyjednávania. Ich rámec určí 26 strán spoločne dojednanej politickej deklarácie, ktorú šéfovia štátov a vlád v nedeľu tiež podporia.

Príprava textu deklarácie sa vliekla do poslednej chvíle. Posun nastal až vo štvrtok, po stredajšom narýchlo zvolanom bruselskom rokovaní medzi Junckerom a Mayovou.

Test jednoty a solidarity

Predseda Tusk partnerom z EÚ zaslal pozývací list na mimoriadny summit Európskej únie o texte dohody o brexite, ktorú 14. novembra schválila britská vláda, obsahujúci program a agendu nedeľňajšieho rokovania. Tusk hlavám štátov a vlád európskej dvadsaťsedmičky odporúčal, aby v nedeľu dohodu o brexite vyjednanú s Londýnom prijali. „Niekto nemá dôvod byť šťastný. Minimálne je to však rozhodujúci čas, EÚ27 prešla testom jednoty a solidarity,“ uviedol Tusk v liste.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Gibraltár #Brexit #Theresa Mayová