Európski šéfovia štátov a vlád vyzvali k lepšej ochrane klímy

Šestnásť európskych prezidentov a premiérov vyzvalo v spoločnom vyhlásení k výrazne väčšiemu úsiliu v boji proti klimatickej zmene. V čele výzvy stoja podľa agentúry AP rakúsky prezident Alexander Van der Bellen a podľa agentúry DPA vyhlásenie podpísal napríklad aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

23.11.2018 18:09
debata (7)

„Klimatická kríza robí starosti nám všetkým,“ stojí vo vyhlásení. Globálne otepľovanie predstavuje „vážne ohrozenie mieru a stability na celom svete“, stojí v apeli, ktorý v 15 bodoch opisuje súčasnú situáciu.

„Využime rozmanité možnosti a prijmime opatrenia na boj proti zmene klímy a na vytváranie pozitívnej budúcnosti. Zanechajte po sebe svet, na ktorom bude našim deťom a budúcim generáciám stáť za to žiť,“ vyzvali štátnici.

Popudom k výzve je nadchádzajúci klimatický summit v decembri v poľských Katoviciach. Na ňom sa má okrem iného rokovať o podrobnostiach napĺňania parížskej klimatickej dohody a o financovaní opatrení na ochranu podnebia.

„Apelujeme na medzinárodné spoločenstvo a na všetkých partnerov parížskej klimatickej dohody: Konajme spoločne, rozhodne a rýchlo s cieľom zastaviť globálnu klimatickú krízu,“ stojí vo výzve.

Od 2. do 14. decembra budú v Poľsku rokovať zástupcovia krajín celého sveta o finalizácii rámca parížskej dohody z roku 2015 a o stanovení nových ambicióznejších cieľov pre rok 2025. Parížska dohoda si za cieľ kladie udržať zvyšovanie teploty výrazne pod dvomi stupňami Celzia a čo najviac sa priblížiť hodnote 1,5 stupňa v porovnaní s teplotou v období pred industrializáciou. Upozorňuje na to, že už oteplenie o 1,5 stupňa by malo vážne následky. Záväzky, ktoré podpísalo viac ako 190 krajín, však k naplneniu cieľov zjavne nestačí.

Napríklad Svetová meteorologická organizácia (WMO) vo štvrtok oznámila, že množstvo oxidu uhličitého (CO2) v atmosfére bolo v minulom roku opäť rekordné. Koncentrácia jedného zo skleníkových plynov dosiahla 405.5 ppm (častíc na milión). V roku 2016 to bolo 403,3 ppm, v roku 2015 400 ppm. Podľa WMO to pritom nevyzerá, že by sa mal stúpajúci trend v dohľadnom čase zmeniť.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #klimatické zmeny #parížska klimatická dohoda