Štefanec vyjednal s Radou EÚ dohodu o vzájomnom uznávaní tovarov

Slovenskému poslancovi Európskeho parlamentu (EP) Ivanovi Štefancovi sa v úlohe vyjednávača podarilo v noci zo štvrtka na piatok zabezpečiť dohodu s Radou EÚ o vzájomnom uznávaní tovarov, ktorá zabezpečí voľný pohyb tovarov v rámci EÚ.

23.11.2018 14:02
Ivan Štefanec, Foto: ,
Ivan Štefanec
debata (9)

Štefanec v správe pre TASR upozornil, že dohoda má odstrániť problémy spojené s tým, že niektoré výrobky sú v niektorom členskom štáte uvedené na trh v súlade s právnymi predpismi, avšak v inom členskom štáte sú tieto tovary zakázané.

„Potrebujeme vzájomné uznávanie tovarov, aby sme zabezpečili voľný pohyb výrobkov v celej EÚ. Jednotný trh pre tovary, ktorý je jedným z najväčších úspechov EÚ, musí byť dokončený,“ uviedol europoslanec, ktorý je členom Výboru EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO).

Nové pravidlá sa budú vzťahovať na výrobky, ktoré nepatria pod harmonizované právne predpisy EÚ, čo sa týka mnohých spotrebných výrobkov (nábytok, výrobky určené na starostlivosť o deti, textilné výrobky, atď.). Medziinštituci­onálna dohoda vychádza v ústrety spotrebiteľom EÚ, aby mohli v plnej miere využívať výhody jednotného európskeho trhu.

Navrhované nariadenie tiež posilní postup riešenia problémov využitím takzvaného mechanizmu SOLVIT, ktorý bol jednou z priorít poslanca Štefanca v úlohe spravodajcu EP.

Štefanec upozornil, že nové pravidlá budú znamenať prínos pre podniky, a najmä malé a stredné podniky, lebo zaistia zvýšenú právnu istotu. „Postupy pre podniky a vnútroštátne orgány sa zjednodušia a všetci získajú na posilnení voľného pohybu tovaru na jednotnom európskom trhu EÚ“, vysvetlil.

Dohoda medzi EP a Radou EÚ prichádza potom ako Európska komisia v decembri 2017 zverejnila dva nové legislatívne návrhy: návrh nariadenia o vzájomnom uznávaní tovaru a návrh nariadenia o dodržiavaní a presadzovaní právnych predpisov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Stefanec #Rada Európskej únie