Byť v EÚ je dobrá vec. Myslí si to väčšina Európanov

Európania si cenia členstvo v únii viac ako kedykoľvek predtým. Najnovší prieskum verejnej mienky Eurobarometer (zo septembra 2018) ukázal jednoznačné rastúcu podporu členstva v EÚ, ktorá dosahuje rekordnú úroveň 68 %.

24.11.2018 06:00
EÚ, Európska únia, vlajka Foto:
68 % Európanov je toho názoru, že ich krajina z členstva v Európskej únii profituje.
debata (5)

Najnovší prieskum Eurobarometra poukazuje na to, že Európania viac ako kedykoľvek predtým považujú členstvo v Európskej únii za dobrú vec (62 %). To je najvyššie číslo za posledných 25 rokov. 68 % Európanov je tiež toho názoru, že ich krajina z členstva profituje – táto hodnota je najvyššia od roku 1983.

Na Slovensku považuje členstvo v únii za dobrú vec 51 % ľudí a profit v členstve vidí až 77 % občanov.

Európania chcú byť v únii

Takmer všetky výsledky merania podpory EÚ ukázali významný vzostup po referende v Spojenom kráľovstve v roku 2016, čo ukazuje rastúce obavy z dosahov brexitu. Náročné rokovania o brexite tiež vplývajú na pozitívnejší názor ľudí na výhody, ktoré členstvo v únii prináša. 66 % Európanov by podľa Eurobarometra hlasovalo za to, aby ich krajina zostala súčasťou EÚ. Je to väčšina členských štátov, vrátane Slovenska – u nás by za zotrvanie v EÚ hlasovalo 59 % ľudí, 16 % by bolo za odchod z únie a 25 % bolo nerozhodnutých.

Najnovšie údaje z Eurobarometra ukazujú rastúci pocit spokojnosti Európanov s demokratickým fungovaním EÚ (49 %), čo predstavuje nárast o 3 % oproti predchádzajúcemu prieskumu z apríla. V prípade Slovenska je to 44 %.

Eurobarometer však prináša aj negatívnejšie postoje Európanov. Napriek výraznej a rastúcej podpore EÚ vo všeobecnosti, polovica respondentov nie je spokojná so smerom, ktorým sa únia vydáva, podobne je to aj s názormi na smerovanie vlastnej krajiny. Verejná mienka v únii je stabilná, čo sa týka očakávaní od EÚ, 48 % ľudí by chcelo, aby únia zohrávala dôležitejšiu úlohu v budúcnosti.

70 percent Slovákov voľby nezaujímajú

Pokiaľ ide o obraz parlamentu v celej EÚ, jedna tretina respondentov v Európe (32 %, aj na Slovensku) má pozitívny názor, pätina (21 % v EÚ a 18 % Slovákov) negatívny názor a relatívna väčšina (43 % v EÚ a 47 % Slovákov) zostáva neutrálna.

Informovanosť o budúcoročných európskych voľbách sa zvyšuje, pričom 41 % Európanov správne určilo dátum konania budúcich volieb – v máji 2019. Vie to až 45 % Slovákov.

Samostatnou kapitolou v prípade Slovenska je záujem o voľby do Európskeho parlamentu – ten deklaruje 51 % Európanov, no len 28 % Slovákov. Až 70 % Slovákov sa o eurovoľby nezaujíma. A polovica Slovákov tvrdí, že sa na voľbách veľmi pravdepodobne nezúčastní.

Na najbližších voľbách do Európskeho parlamentu sa s veľkou pravdepodobnosťou plánuje zúčastniť len 14 % Slovákov, čo znamená, že nám patrí predposledná priečka v celej EÚ. Európsky priemer je 31 %.

Najnovšie údaje z Eurobarometra ukazujú rastúci... Foto: SHUTTERSTOCK
ľudia, deti, rodičia, susedia Najnovšie údaje z Eurobarometra ukazujú rastúci pocit spokojnosti Európanov s demokratickým fungovaním EÚ.

Na vrchole záujmu o témy kampane v únii je imigrácia (50 %), ekonomika (47 %) a nezamestnanosť mladých ľudí (47 %). Podobne je to aj v prípade Slovákov.

Dnes by v únii ostalo 51 percent Britov

Predseda EP Antonio Tajani výsledky prieskumu komentoval slovami: „V čase, keď sa finalizujú detaily dohody so Spojeným kráľovstvom, tieto čísla ukazujú rastúce ocenenie výhod členstva v EÚ po celom kontinente. Napriek tomu máme pred sebou ešte veľa práce. Spolupráca a solidarita na európskej úrovni je nevyhnutná, aby sme mohli odpovedať na obavy Európanov.“

Guy Verhofstadt, vyjednávač Európskeho parlamentu pre brexit, dodáva: „Fakt, že 51 % Britov v prieskume bolo za zotrvanie v EÚ, nám pripomína hlboké rozdelenie, ktoré spôsobil brexit, a to, že potrebujeme nájsť udržateľný a blízky dlhodobý vzťah vo forme širokej asociačnej dohody. Aj keď sa musíme pripraviť na všetky eventuality, zdá sa, že v Británii ani inde v Európe nie je veľká chuť na „tvrdý brexit“ alebo nákladný scenár odchodu Británie bez dohody. Dúfam, že toto sa odrazí aj vo výsledkoch rokovaní“

Prieskum Eurobarometer sa uskutočnil v dňoch 8. až 26. septembra 2018 formou osobných rozhovorov s 27 601 Európanmi vo veku 16 a viac rokov, ktoré vo všetkých 28 členských krajinách vykonala spoločnosť Kantar Public.

Ako vidia Úniu Slováci a iní Európania

  • Na Slovensku prišlo naposledy voliť do Európskeho parlamentu 13,05 % ľudí, spomedzi mladých len 6 %
  • O voľby do Európskeho parlamentu sa dnes zaujíma len 28 % Slovákov, 51 % obyvateľov celej EÚ.
  • Na najbližších voľbách do Európskeho parlamentu sa s veľkou pravdepodobnosťou zúčastní len 14 % Slovákov, európsky priemer je 31 %.
  • Polovica Slovákov tvrdí, že sa na voľbách veľmi pravdepodobne nezúčastní.
  • 32 % Slovákov aj 32 % občanov EÚ vníma Európsky parlament pozitívne.
  • 48 % Európanov a 35 % Slovákov želá, aby EP hral v budúcnosti dôležitejšiu úlohu.
  • Viac ako polovica Slovákov (51 %) si myslí, že členstvo v EÚ je pozitívna vec. V celej EÚ je to 62 %.
  • 77 % Slovákov tvrdí, že sme z členstva profitovali. Profit v členstve v EÚ pre svoju krajinu vidí 68 % Európanov.
ZDROJ: Najnovšie výsledky prieskumu Eurobarometer

Tentoraz idem voliť!

Najbližšie voľby do Európskeho parlamentu budú v máji 2019, zaujíma sa o ne však len polovica Európanov. Slovensko je v rebríčkoch účasti v eurovoľbách pravidelne posledné. Najmä mladým ľuďom akoby bola ich budúcnosť „ukradnutá“ a nechajú za seba a o sebe rozhodovať iných. Európsky parlament začal preto budovať komunitu priaznivcov, ktorí môžu podporiť vyššiu účasť na európskych voľbách.

Európsky parlament spustil iniciatívu This time I am voting (Tentoraz idem voliť), do ktorej sa môžu zapájať dobrovoľníci z celej Európskej únie. Rozbehla sa začiatkom leta a dnes je v nej zapísaných takmer 68-tisíc ľudí z celej Európy. Slovensku zatiaľ patrí v európskom rebríčku 7. miesto s 3 046 dobro­voľníkmi. Tí naši patria medzi najaktívnejších v celej Európe. Dvaja z nich už boli aj v Štrasburgu, keďže sa im podarilo umiestniť v prvej desiatke tých, ktorí pre iniciatívu získali najviac prihlášok. Najaktívnejší Slovák, Šimon Podešva, zapojil do iniciatívy až 139 ďalších ľudí.

Slovensko je pravidelne posledné v rebríčkoch účasti vo voľbách do EP. Naposledy prišlo voliť len 13,05 % ľudí, pričom extrémne nízka bola najmä účasť mladých (6 %).

Riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Hajšel uviedol: "Na rozdiel od predchádzajúcich volieb máme k dispozícii iniciatívu Tentoraz idem voliť, ktorá nám umožní priamo osloviť ľudí a povzbudiť ich vzájomnú komunikáciu a angažovanosť v eurovoľbách. Cieľom nie je odporúčať, koho majú ľudia voliť, ide o podporu samotného aktu voľby.“

Európania čelia mnohým výzvam, od migrácie po zmenu klímy, od nezamestnanosti mladých ľudí po ochranu osobných údajov. Referendum o brexite zároveň ukázalo, že EÚ nie je nespochybniteľný projekt. A hoci väčšina z nás považuje demokraciu za samozrejmosť, zdá sa, že je čoraz viac ohrozená, a to vo svojom myšlienkovom základe, ako aj v praxi.

Preto začal Európsky parlament budovať komunitu priaznivcov, ktorí by pomohli podporiť vyššiu účasť na európskych voľbách. Iniciatívu plánuje podporiť aj prostredníctvom vplyvných ľudí, ktorí dokážu osloviť mladú generáciu, aby sa postavila za európske myšlienky. Do iniciatívy Tentoraz idem voliť sa symbolicky zaregistroval aj známy moderátor Matej „Sajfa“ Cifra.

Viac info o iniciatíve Tentoraz idem voliť a registrácie nájdete na https://www.thistimeimvoting.eu/


Súťaž Pravdy a Zastúpenia EÚ o 100 eur a darčekové balíčky

Denník Pravda a Zastúpenie Európskej komisie pripravili súťaž

Chcete vyhrať 100 € či plecniak s darčekmi?
(Batoh, kuchárska kniha Ako varí Európa, USB kľúč, držiak na selfie, číselný zámok, pero, brožúrka Európske dedičstvo, puzzle s mapou Európy pre deti)

Foto: Ivan Majerský, Pravda
cena, súťaž, EK

Pošlite nám SMS a vyhrajte! Stačí sa zapojiť do súťaže a odpovedať správne na otázku:

V ktorom meste sídli Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku?

A – Brusel
B – Bratislava
C – Viedeň

Správnu odpoveď zašlite do piatka 30. novembra do 24.00 formou SMS na číslo 6663 v tvare: PRAVDA (medzera) správna odpoveď v tvare A alebo B alebo C (medzera) meno a priezvisko.

Jeden výherca získa 100 eur, ďalší piati získajú plecniak s darčekovými predmetmi. Všetkých výhercov budeme kontaktovať telefonicky. Cena spätnej SMS je 0,50 € s DPH. Službu technicky zabezpečuje A SMS, s.r.o.

Súťaž pripravil denník Pravda v spolupráci so zastúpením Európskej komisie na Slovensku

Účastníci súťaže berú na vedomie a udeľujú organizátorovi v súlade s § 11 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov (ďalej tiež „zákon“) súhlas so spracúvaním (§ 4 zákona) poskytnutých osobných údajov účastníka súťaže na uvedené účely, a to až do odvolania tohto súhlasu. Súhlas možno odvolať bez uvedenia dôvodu. Účastník berie na vedomie a súhlasí so zverejnením svojho mena ako výhercu v denníku Pravda a na webe pravda.sk.
Súťaž bola ukončená. Výhercov budeme kontaktovať.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #členstvo v EÚ #Eurobarometer #Brexit #Slovensko v Európskej únii