Hovorca EK hovorí o pokroku po stretnutí Mayovej s Junckerom

Bez bližších podrobností o pokroku povedal hovorca Európskej komisie (EK) po dnešnej podvečernej schôdzke britskej premiérky Theresy Mayovej so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom v bruselskom sídle úniovej exekutívy. Obaja predstavitelia sa s novinármi nestretli. Pred rozhovorom, ktorý sa podľa očakávania mal týkať diania v EÚ aj v Británii v súvislosti s blížiacim sa britským odchodom z európskeho bloku a predovšetkým prípravy deklarácie o podobe budúcich vzťahov, si Mayová s Junckerom len potriasli rukami a na otázky neodpovedali.

21.11.2018 21:39 , aktualizované: 21:51
Brexit EÚ Mayová Juncker, Brusel Foto: ,
Podanie rúk po stredajšom stretnutí britskej premiérky Theresy Mayovej so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom v Bruseli.
debata (2)

Juncker s Mayovou na schôdzke dosiahli „dobrý pokrok“, uviedol večer hovorca komisie. „Práca pokračuje,“ dodal stručne. Konanie schôdzky bolo uverejnené iba v utorok a zástupcovia EK ani britskej vlády príliš podrobností o obsahu stretnutia neoznámili. Podľa hovorcu komisie Margaritis Schinas prišla Mayová na „popoludňajší čaj“.

„V sobotu sa vrátim na ďalšie stretnutia…, aby sme diskutovali o tom, ako zabezpečíme uzavretie tohto procesu spôsobom, ktorý bude odrážať záujmy nás všetkých,“ povedala Mayová po ukončení stredajších rozhovorov s predsedom EK. Bližšie podrobnosti však neposkytla.

Za dvadsaťsedem krajín EÚ o podobe brexitu, teda britského odchode z EÚ 29. marca budúceho roku, vyjednáva tím vedený Michelom Barnierom. Už vlani v decembri ale Mayová do rozhovorov vstúpila na podobnom stretnutí s Junckerom, ktoré vtedy napomohlo odblokovaniu rokovaní. Teraz majú obe strany na stole text zmluvy o britskom vystúpení, ktorá upravuje konkrétne okolnosti brexitu. Dokument už schválila – hoci za cenu niekoľkých rezignácii – vláda Mayovej. Premiérku teraz čaká zásadná skúška, keď bude musieť zmluvu presadiť vo skepticky naladenom britskom parlamente.

Dodatočné podmienky Francúzska a Španielska

Na strane európskych krajín zase na poslednú chvíľu so svojimi požiadavkami v súvislosti s Gibraltárom prišlo Španielsko, ohľadom rybolovu chce ešte niektoré veci presadiť Francúzsko. Podľa diplomatov by sa ale teraz text zmluvy ako takej nemal znovu otvárať, zostáva do neho len doplniť termín konca prípadne predĺženého prechodného obdobia. O brexite by mali vo štvrtok rokovať veľvyslanci 27 členských krajín EÚ (bez Británie).

Španielske a francúzske požiadavky by mohli byť zapracované do teraz vznikajúcej politickej deklarácie, v ktorej chcú obe strany definovať, ako si svoju spoluprácu v mnohých oblastiach predstavujú v budúcnosti. Tento text by mal byť potvrdený súbežne s rozvodovou zmluvou. Ďalšou možnosťou ako vyriešiť španielske obavy, aby sa Británia s EÚ o Gibraltári nedohodla bez účasti Madridu, by najskôr mohlo byť špeciálne vyhlásenie prijaté spoločne s ostatnými dokumentmi.

V tomto ohľade bude jasno v nedeľu dopoludnia, čo je termín, na ktorý šéf úniových summitov Donald Tusk do Bruselu zvolal mimoriadnu vrcholnú schôdzku EÚ27. Premiéri a prezidenti krajín bloku (bez Británie) by na nej mali najprv politicky podporiť zmluvu o vystúpení tak, aby sa ňou mohol začať zaoberať europarlament. Potvrdiť by tiež mali onú politickú deklaráciu o budúcnosti a možno teda aj ďalšie súvisiace dokumenty.

Mayová v nedeľu dopoludnia v Bruseli tiež bude. So šéfmi ostatných štátov a vlád únie by sa mala stretnúť po tom, čo skončí ich stretnutie. Vyplýva to z programu summitu, ktorý dnes zverejnila Rada EÚ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jean-Claude Juncker #Brexit #Theresa Mayová