Nemecko súhlasí s dohodou o brexite, povedala Merkelová

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa domnieva, že dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie zvyšných 27 členských štátov EÚ napriek ťažkým kompromisom schváli.

21.11.2018 11:45
angela merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata

„My s touto dohodou o vystúpení súhlasíme,“ povedala Merkelová v mene spolkovej vlády počas stredajšej všeobecnej rozpravy v Spolkovom sneme v Berlíne. „Máme tu ešte výhradu Španielska,“ upozornila s odkazom na otázku Gibraltáru. Kancelárka podľa vlastných slov dúfa, že sa v nej poradí nájsť riešenie do mimoriadneho summitu EÚ o tzv. brexite, zvolaného na nedeľu (25.11.).

Gibraltár, ležiaci na južnom cípe Pyrenejského polostrova, je už vyše 300 rokov zámorským územím Británie, na ktoré si však stále robí nároky Španielsko. „Gibraltár nepatrí k Spojenému kráľovstvu. To ho síce reprezentuje, ale nepatrí mu,“ vyhlásil nedávno španielsky premiér Pedro Sánchez. Španielsko žiada, aby sa v dohode o brexite objasnilo, že budúce rokovania o vzťahoch medzi EÚ a Britániou budú vedené oddelene od rokovaní o štatúte Gibraltáru.

Vyjednávači EÚ a Londýna sa minulý týždeň dohodli na 585-stranovom návrhu dohody o podmienkach brexitu, ktorá má byť oficiálne schválená na nedeľňajšom mimoriadnom summite Únie. Dovtedy obe strany pripravujú ešte sprievodnú, asi 20-stranovú „politickú deklaráciu“ o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Britániou. Tá stanoví základy pre ďalšiu obsiahlu dohodu upravujúcu budúce vzťahy, o ktorej sa má rokovať až po ukončení členstva Británie, stanovenom na 29. marca 2019.

„Sme stále smutní z toho, že Veľká Británia opúšťa Európsku úniu,“ povedala Merkelová. Poukázala na to, že veľmi náročným problémom je hranica medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ktorá zostáva v EÚ, keďže obe tieto strany si želajú spolunažívanie bez hranice. „Vieme, aká ťažká je diskusia vo Veľkej Británii,“ dodala v súvislosti s otvorenou otázkou toho, či parlament v Londýne napokon odsúhlasí dohodu o vystúpení Británie.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Veľká Británia #Brexit