O možnosti Británie odstúpiť od brexitu bude rozhodovať Súdny dvor EÚ

Britský najvyšší súd v utorok odmietol pokus vlády Theresy Mayovej zastaviť rozhodovanie Súdneho dvora EÚ o tom, či Spojené kráľovstvo môže jednostranne zastaviť proces tzv. brexitu. Správu priniesla agentúra Reuters.

20.11.2018 13:51 , aktualizované: 14:54
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (8)

Škótski politici, ktorí nie sú stotožnení s predstavou, že by Spojené kráľovstvo malo opustiť Európsku úniu, požiadali Súdny dvor EÚ, aby preskúmal, či môže Británia stiahnuť svoje oznámenie o vystúpení z EÚ jednostranne, aj bez súhlasu ostatných členských krajín. Zástancovia nového referenda o zotrvaní krajiny v EÚ dúfajú, že prípadné rozhodnutie Súdneho dvora EÚ, potvrdzujúce takúto možnosť, by vytvorilo právny predpoklad pre zvrátenie brexitu.

V snahe zabrániť takémuto verdiktu vláda premiérky Mayovej požiadala britský najvyšší súd o preskúmanie toho, či Súdny dvor EÚ môže vyniesť rozhodnutie v predmetnom prípade. V utorok však traja zo sudcov Najvyššieho súdu Spojeného kráľovstva zamietli žiadosť vlády. Tá na verdikt reagovala vyhlásením, že nezáleží na tom, či je rozhodovanie o prípadnom zvrátení brexitu unilaterálne v rukách Británie, alebo nie, keďže ministri vlády aj tak nemajú v pláne vyhlasovať nové referendum o brexite.

Po tom, ako dospela Theresa Mayová s predstaviteľmi EÚ k dohode o podobe odchodu Spojeného kráľovstva z Únie, vyvolala vlnu odporu vo vládnej strane a nie je zrejmé, či návrh získa dostatočnú podporu v britskom parlamente. Mayová v tejto súvislosti vyhlásila, že krajina má teraz iba tri možnosti: podporiť návrh dohody s EÚ, chaotický brexit bez dohody, ktorý by zásadným spôsobom poškodil biznis, ako aj bežných občanov, alebo žiaden brexit.

Mayová v stredu navštívi Brusel, s Junckerom prerokuje vzťahy s EÚ po brexite

Niekoľko dní pred mimoriadnym summitom EÚ, venovaným dohode o spôsobe ukončenia členstva Británie, vycestuje do Bruselu britská premiérka Theresa Mayová. V stredu večer má naplánované stretnutie s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, aby prerokovali „politickú deklaráciu“ o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Britániou.

Tlačová agentúra DPA o tom informovala v utorok s odvolaním sa na vyhlásenie britskej vlády.

Vyjednávači Británie a EÚ dospeli minulý týždeň k 585-stranovému návrhu tzv. rozvodovej dohody, ktorý následne odsúhlasil Mayovej kabinet. V pondelok o ňom hlasovali ministri zahraničných vecí a európskych záležitostí zvyšných 27 členských štátov EÚ a postúpili ho tak premiérom a prezidentom, ktorí sa ním budú zaoberať v nedeľu na mimoriadnom summite.

K dohode o spôsobe tzv. brexitu má byť priložená spomínaná deklarácia v rozsahu približne 20 strán, stanovujúca základy pre ďalšiu obsiahlu dohodu, upravujúcu budúce vzťahy medzi Britániou a EÚ. O tej sa má rokovať až po ukončení členstva Británie, naplánovanom na 29. marca 2019.

Na znení deklarácie sa ešte stále pracuje. Pre Mayovú, ktorá je v Británii pod politickým tlakom, ide o veľmi dôležitý dokument. Vzhľadom na istú záťaž, ktorú bude musieť Británia niesť po odchode z EÚ na základe rozvodovej dohody, chce premiérka už teraz ponúknuť perspektívu výhodných ekonomických vzťahov so zvyškom EÚ, uviedla DPA.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit