Španielsko môže blokovať dohodu o Brexite pre otázku Gibraltáru

Španielsky premiér Pedro Sánchez v utorok vyhlásil, že Španielsko bude hlasovať proti existujúcemu textu dohody medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom za predpokladu, že nebudú zmenené časti dohody týkajúce sa Gibraltáru. Správu priniesla agentúra AFP.

20.11.2018 12:59
debata (2)

Predstavitelia Španielska už predtým uviedli, že sú pripravení blokovať dohodu o tzv. brexite, pokiaľ im nebude garantovať právo veta pri rozhodovaní o budúcom štatúte Gibraltáru. Ako uviedol španielsky minister zahraničných vecí Josep Borrell v pondelok po stretnutí s predstaviteľmi EÚ, návrh dohody nedefinuje v dostatočnej miere spôsob, akým by po brexite mala byť riešená otázka Gibraltáru.

Podľa slov Borrella „budúce vyjednávania o štatúte Gibraltáru predstavujú samostatný vyjednávací proces“. Minister taktiež upozornil, že „… pokiaľ nebude toto zrejmé… nebudeme môcť dať náš súhlas“. Španielsko tak podľa agentúry AFP požaduje zachovanie toho, čo považuje za svoje právo rokovať so Spojeným kráľovstvom o otázke Gibraltáru na bilaterálnej úrovni a zachovávať tak svoje faktické právo veta. Britská premiérka Theresa Mayová by pritom mala dohodu s lídrami EÚ podpísať už túto nedeľu.

Podľa článku 184 návrhu dohody o brexite by mali „EÚ a Spojené kráľovstvo podniknúť všetko úsilie o to, aby mohli v dobrej vôli, rešpektujúc právne systémy oboch strán, prijať všetky nevyhnutné opatrenia na to, aby rýchlo uzavreli dohody, na základe ktorých bude definovaný a regulovaný ich budúci vzťah“. Všetky predmetné dohody by mali byť medzi Londýnom a Bruselom dohodnuté v období medzi brexitom z 29. marca 2018 a decembrom 2020. Právne oddelenie Rady EÚ sa pokúšalo predstaviteľov Španielska upokojiť poukazom na to, že text návrhu dohody o brexite nijakým spôsobom nevylučuje možnosť bilaterálnej dohody o štatúte Gibraltáru medzi Španielskom a Spojeným kráľovstvom. Madrid však naďalej požaduje konkrétnejšie objasnenie a formulovanie textu dohody.

V Londýne medzitým hovorca premiérky Mayovej vyhlásil, že „návrh dohody z minulého týždňa pokrýva aj otázku Gibraltáru“. Dodal: „Premiérka má jasno v tom, že my nebudeme vyčleňovať otázku Gibraltáru, ako ani iných zámorských teritórií a korunných závislých území z našich rokovaní o budúcich vzťahoch.“ Predseda vlády Gibraltáru Fabian Picardo dodal, že nový postoj Madridu „robí málo pre budovanie vzájomnej dôvery do budúcna“.

Španielsko si dlhodobo robí nárok na územie Gibraltáru, ktoré bolo nútené ustúpiť britskej korune na základe Utrechtského mieru v roku 1713. Po vystúpení Británie z Európskej únie príde o európske členstvo automaticky aj Gibraltár. A to aj napriek tomu, že v roku 2016 v júnovom referende o brexite až 96 percent voličov v Gibraltári hlasovalo za zotrvanie Británie v EÚ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Gibraltár #Brexit