Merkelová je za európsku armádu

Svoj osud treba zobrať do vlastných rúk. Európa by mala pracovať na vytvorení svojej armády, ktorá by mohla dopĺňať NATO. Myšlienku vzniku európskej armády včera podporila nemecká kancelárka Angela Merkelová vo svojom vystúpení v Európskom parlamente.

13.11.2018 16:39 , aktualizované: 14.11.2018 09:45
merkelová, angela merkelová, merkel, Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (9)

Kancelárka pripomenula hodnoty EÚ ako projektu, ktorý pomohol predísť vojnám. Spoločná armáda by bola ďalším prekonaním rozdielov, ktoré kedysi viedli k vojenským konfliktom i k prvej svetovej vojne. Svet si nedávno pripomínal sté výročie jej konca. „Mali by sme pracovať na vízii, že jedného dňa vznikne skutočná európska armáda,“ povedala v Štrasburgu s tým, že táto armáda by svetu ukázala, že medzi európskymi krajinami už nikdy nebude vojna. Merkelová je zároveň za spoločnú politiku aj v oblasti exportu zbraní.

Merkelová tak podporila predstavy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý svojou výzvou na spoločnú európsku armádu podráždil amerického prezidenta Donalda Trumpa. Trump aj včera Macronove vízie na posilnenie spoločnej európskej obrany kritizoval. Samotný Trump však svojimi predchádzajúcimi výrokmi a postojmi k európskym spojencom v NATO prinútil členské štáty EÚ viac rozmýšľať o spoločnej obrane a nespoliehať sa len na Spojené štáty.

V prejave v Štrasburgu sa Merkelová nevyhla ani téme posilnenia eurozóny a aktuálneho problému plánovaných rozpočtových výdavkov Talianska, ktoré odmietla Európska komisia. „Naša spoločná mena môže fungovať, len ak každý jeden člen zodpovedne plní svoje záväzky na udržateľné financie,“ zdôraznila Merkelová s tým, že v opačnom prípade ide o ohrozenie sily a stability eurozóny.

Nemecká kancelárka, ktorá nedávno ohlásila svoj odchod z vedenia CDU, si v Štrasburgu viackrát vyslúžila potlesk. Pripomínala, že rôznorodosť a princíp solidarity sú silou EÚ. „Skúsenosti nám hovoria, že je čoraz zložitejšie vystupovať samostatne, a preto je dôležité stáť bok po boku,“ povedala. Len silnejšia Európa môže podľa nej ubrániť svoje hodnoty.

Hoci Merkelová zostáva nemeckou kancelárkou, podľa Deutsche Welle sa lídri v štátoch EÚ obávajú, že jej oslabenie pocíti aj európsky blok. Merkelovú síce mnohí kritizovali za jej migračnú politiku, v čase veľkej migračnej vlny však napokon pomohla k tomu, že EÚ sa dopracovala k dohode s Tureckom, ktorá situáciu upokojila. „Je to kontroverzná dohoda, ktorá si stále vyžaduje väčšinu na jej presadzovanie. Až doteraz sa o to z veľkej časti starala Merkelová,“ pripomína Deutsche Welle.

Podobne portál pripomína úlohu Merkelovej pri reforme eurozóny. Merkelová v tejto oblasti čiastočne podporila plán francúzskeho prezidenta na posilnenie eurozóny tak, aby lepšie zvládala možné krízy. Aj spory, aký teraz vedie Brusel s Rímom pre jeho rozpočtové plány, sa podľa niektorých môžu vyostriť, ak nebude pri nich vyjednávať aj Nemecko.

Oslabenie Merkelovej sa však môže prejaviť aj pri rokovaniach s populistickými lídrami ďalších krajín, napríklad Maďarska a Poľska, voči ktorým sa vedú konania pre porušovanie princípov právneho štátu. „Merkelová pomáha priniesť stabilitu bloku v turbulentných časoch. Ale ako kancelárka na odchode riskuje, že svoj vplyv v Európe stratí,“ upozornil portál Deutsche Welle.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Bezpečnostná rada #Európsky parlament #európska armáda