Európsku ľudovú stranu povedie do europarlamentných volieb Weber

Európska ľudová strana (EPP), ktorá má najväčšiu frakciu v Európskom parlamente, dnes na svojom kongrese v Helsinkách rozhodla, že ako svojho vedúceho kandidáta pre europarlamentné voľby v budúcom roku nominuje Nemca Manfreda Webera. Informovali o tom agentúry AFP, DPA a APA s odvolaním sa na zdroje z Európskej ľudovej strany.

08.11.2018 13:46
manfred weber Foto: ,
Kandidát na post predsedu Európskej ľudovej strany a šéf frakcie Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente Manfred Weber reaguje po výsledkoch hlasovania počas kongresu Európskej ľudovej strany v Helsinkách.
debata

EPP, ktorú v júli 1976 vytvorili kresťanskodemo­kratické strany, je najväčšou európskou politickou stranou. Dnešné rozhodnutie kongresu znamená, že ak v májových voľbách EPP znova zvíťazí, navrhne Webera na post predsedu Európskej komisie. V tejto funkcii budúci rok skončí Luxemburčan Jean-Claude Juncker, ktorý tiež pochádza z EPP.

Pre 46-ročného podpredsedu bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Webera na kongrese v Helsinkách hlasovalo 79,2 percenta delegátov, informovala AFP. Jeho súper, 50-ročný bývalý fínsky premiér Alexander Stubb, dostal 20 percent hlasov.

Weber bol považovaný za favorita tajného hlasovania 758 delegátov z úniových členských krajín. Podľa APA ho podporovali všetci šéfovia štátov a vlád zo strán, ktoré sú súčasťou EPP. Stubb však dúfal, že v tajnej voľbe sa delegáti nakoniec priklonia na jeho stranu. Obsahovo medzi oboma politikmi takmer nie sú rozdiely, poznamenala APA.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európsky parlament #Manfred Weber