Barnier: EÚ chce istotu ohľadom írskej hranice

Európska dvadsaťsedmička chce mať v súvislosti s nadchádzajúcim vystúpením Británie z Európskej únie istotu, že medzi Írskom a Severným Írskom nevznikne pevná hranice. Novinárom to po rokovaní s premiérom Petrom Pellegrinim povedal vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

06.11.2018 16:57 , aktualizované: 18:45
pelle, barnier Foto: ,
Vpravo predseda vlády SR Peter Pellegrini a vľavo hlavný vyjednávač EÚ pre rokovania o vystúpení Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z EÚ Michel Barnier počas prijatia v Bratislave.
debata

Z vyjadrenia Barniera vyplynulo, že únia požaduje takzvanú poistku pre riešenie situácie na írskej hranici ako súčasť dohody o vystúpení Británie z únie.

„Potrebujeme mať istotu, že nebude existovať pevná hranice s Írskom. Pokiaľ nebude dohodnutá poistka, nedosiahne sa dohoda. Potrebujeme, aby bola zaistená integrácie vnútorného trhu,“ uviedol Barnier po stretnutí s Pellegrinim.

Pellegrini: Sme pripravení aj na tvrdý brexit

Podľa Barniera spomínaná poistka ohľadom írskej hranice by nemala byť časovo obmedzená. „Mala by sa uplatňovať dovtedy, kým sa nájde nejaké iné riešenie,“ uviedol vyjednávač. Dodal, že k zhode na brexitovej dohode chýba práve vyriešenie otázky írskej hranice.

Slovenský premiér novinárom povedal, že Bratislava sa pripravuje aj na možnosť takzvaného tvrdého brexitu, teda odchodu Británie z európskeho bloku bez dohody.

„Slovensko je pripravené na obe varianty. Tvrdý brexit bude mať väčší vplyv na samotnú Britániu ako na európsku dvadsaťsedmičku. Dopady na Slovensko nie sú výrazné,“ uviedol Pellegrini. Dodal, že záujmom európskej dvadsaťsedmičky v súvislosti s brexitem je udržanie jednotného trhu.

„Stojíme na strane Írska. Urobíme všetko preto, aby medzi Írskom a Severným Írskom nevznikla pevná hranica. Rokovania sú komplikované, pretože britská premiérka nedisponuje v parlamente takou väčšinou, ktorá by bola schopná schvaľovať jednotlivé alternatívy,“ povedal slovenský premiér.

Lajčák: Treba sa vyhnúť neriadenému brexitu

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru) a hlavný vyjednávač Európskej únie (EÚ) pre vystúpenie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z EÚ Michel Barnier sa zhodli, že najzložitejšou kapitolou zostáva írska hranica a s tým súvisiace colné usporiadanie. Skonštatovali, že kým nebude táto otázka uspokojivo vyriešená, rokovania sa nemôžu posunúť do fázy formálnych schvaľovacích procedúr v európskom a britskom parlamente. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

„Sme vo finálnej fáze negociácií. Musíme vyvinúť maximálne úsilie, aby sme dosiahli konsenzus a vyhli sa neriadenému odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Je to naša povinnosť voči občanom a podnikateľskému sektoru,“ uviedol Lajčák. Nedá sa však vylúčiť ani odchod Spojeného kráľovstva bez dohody, a preto sú pripravované záložné plány, či už na úrovni Európskej komisie, alebo aj členských štátov. Partneri dnes na pôde MZVaEZ SR diskutovali aj o potrebe politickej deklarácie, ktorá by mala načrtnúť postbrexitovú víziu vzájomnej kooperácie a definovať rámec budúcich vzťahov.

Podľa oboch treba zintenzívniť kroky s cieľom nájsť riešenie v citlivej otázke írskej hranice. Decembrové zasadnutie Európskej rady by potom mohlo odsúhlasiť kompletný právny text dohody o vystúpení. Slovenský minister a európsky vyjednávač veria, že obe strany ostanú pragmatické a majú vôľu nájsť cestu vpred v tejto zložitej otázke, hoci už nezostáva veľa času.

Lajčák a Barnier v diskusii ocenili, že v rokovaniach sa podarilo dosiahnuť výrazný pokrok v otázkach geografického označenia pôvodu, dohľadu nad vykonávaním dohody, ochrany osobných údajov či spolupráce v oblasti bezpečnosti a dopravy.

SR má podľa MZVaEZ záujem o úzku spoluprácu so Spojeným kráľovstvom v rôznych oblastiach od obchodno-ekonomickej cez zahraničnopoli­tickú, bezpečnostnú až po dopravu a sociálne veci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Peter Pellegrini #Brexit #Michel Bernier #írska hranica