Umravnia európski ľudovci Orbána?

Vylúčenie Fideszu z najväčšej európskej straníckej rodiny zatiaľ nie je na programe, maďarský premiér Viktor Orbán však od jej nastávajúceho helsinského kongresu môže očakávať vytýčenie mantinelov, ktorých prekročenie by mu už v budúcnosti nemuselo prejsť beztrestne. Návrh uznesenia, ktorý predsedníctvo Európskej ľudovej strany (EPP) pripravilo pre dvojdňový kongres začínajúci dnes vo fínskej metropole, sa síce o Fidesze konkrétne nezmieňuje, očividne je však šitý na jeho mieru.

06.11.2018 11:00
Maďarsko, Viktor Orbán Foto:
Vedenie európskych ľudovcov pripravilo uznesenie šité na mieru maďarského premiéra Viktora Orbána.
debata (19)

„Dokument nazvaný Obrana hodnôt EÚ a zabezpečenie demokracie predloží vedenie EPP preto, aby primalo maďarského premiéra priznať farbu: buď stanovisko schváli, alebo ohrozí členstvo Fideszu v Európskej ľudovej strane,“ citoval opozičný maďarský denník Népszava dobre informovaný zdroj z Bruselu.

Kongres, na ktorom sa na čele 29-člennej delegácie zúčastní aj Orbán, by mal v stredu hlasovať o dokumente. Deň nato má 758 delegátov rozhodnúť o volebnom lídrovi EPP pre budúcoročné voľby Európskeho parlamentu. O poverenie kandidovať na post šéfa Európskej komisie po dosluhujúcom Luxemburčanovi Jeanovi-Claudeovi Junckerovi sa uchádzajú Nemec Manfred Weber a Fín Alexander Stubb.

Orbán už minulý mesiac oznámil, že podporí kandidatúru Webera, a to napriek tomu, že ten ako šéf poslaneckého klubu EPP v Európskom parlamente v septembri hlasoval za prijatie kritickej správy o stave demokracie v Maďarsku. Bývalý fínsky premiér Stubb, v súčasnosti podpredseda Európskej investičnej banky, sa síce na rozhodnutí o spustení procedúry, ktorá teoreticky môže viesť až k pozastaveniu hlasovacieho práva Maďarska v orgánoch únie, nezúčastnil, lebo nie je europoslancom, voči Orbánovej neliberálnej demokracii však vystupuje ostrejšie ako relatívne opatrný Weber.

Stubb pohrozil Orbánovi vylúčením z EPP

Stubb cez víkend v rozhovore pre nemecké médiá pohrozil Orbánovi vylúčením z EPP, ak naďalej nebude rešpektovať hodnoty presadzované európskymi ľudovcami. „Nebudem tolerovať intoleranciu. Považujem za neprijateľné obmedzovanie slobody slova, zhromažďovania i akademických slobôd zo strany Viktora Orbána,“ odkázal.

Maďarská vláda na jeho slová reagovala bojovným vyhlásením. „Alexander Stubb, ktorý udržiava veľmi dobré osobné vzťahy s Georgeom Sorosom, je kandidátom liberálneho krídla ľudovej strany. Fidesz patrí ku kresťanskodemo­kratickému krídlu EPP. Viktor Orbán a Fidesz nepodporujú prisťahovaleckú politiku liberálov, preto je Maďarsko terčom útokov a kritiky,“ citoval z reakcie Orbánovej vlády portál Index.hu.

Pripravené uznesenie kongresu EPP vyzýva na rešpektovanie právneho štátu, zasadzuje sa za hodnoty liberálnej demokracie, vysoko oceňuje úlohu, akú v demokracii zohrávajú mimovládne organizácie, odmieta súdnictvo postavené na diktatúre väčšiny a odsudzuje vlády členských krajín permanentne útočiace na inštitúcie Európskej únie a očierňujúce ich rôznymi konšpiračnými teóriami.

Vedenie EPP očakáva, že delegáti Fideszu budú hlasovať za prijatie navrhovaného uznesenia, čím by sa do májových volieb Európskeho parlamentu stiahol z programu dňa konflikt ľudoveckej straníckej rodiny s jej maďarským členom. „Na pozastavenie členstva či vylúčenie Fideszu z EPP nepodala návrh ani jedna členská organizácia,“ napísal denník Népszava odvolávajúci sa na svoj zdroj blízky európskym ľudovcom. „Rozhodná väčšina členov EPP sa naďalej nazdáva, že spor je potrebné riešiť cestou dialógu,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska komisia #Orbán #Fidesz #EPP