Hrozba divokého brexitu stále nie je zažehnaná

Spor o budúcu podobu írskej hranice po brexite pokračuje. Britský minister pre brexit Dominic Raab sa podľa denníka Financial Times písomne obrátil na premiérku Theresu Mayovú, aby podporila jeho plán žiadať pre Britániu právo po troch mesiacoch upustiť od právnej poistky pre írsku hranicu. Írsko je však proti.

06.11.2018 09:22
Brexit, hranica, Írsko, konferencia Foto: ,
Poistka by mala zabezpečiť, že medzi Írskom a Severným Írskom po brexite nevznikne "klasická" hranica aj s kontrolami. Ilustračné foto.
debata (1)
Poistka by mala zabezpečiť, že medzi Írskom a Severným Írskom po brexite nevznikne „klasická“ hranica aj s kontrolami. Šéf írskej diplomacie Simon Coveney v reakcii na špekulácie z Londýna hneď varoval, že Dublin ani Brusel nepristúpia na dohodu, ktorú by potom mohol Londýn jednostranne vypovedať.

Podľa denníka Daily Telegraph Raab o svojom pláne hovoril s Coveneym už minulý týždeň na súkromnom stretnutí. Proti ministrovmu návrhu sa však podľa denníka zjavne postavil aj šéf britského úradu vlády David Lidington, ktorý neskôr vycestoval do Dublinu. „Írska pozícia zostáva konzistentná a veľmi jasná v tom, že s časovo obmedzenou poistkou alebo poistkou, ktorú by mohla Británia vypovedať jednostranne, nebude Írsko alebo EÚ nikdy súhlasiť,“ napísal Coveney včera na Twitteri. V zjavnej reakcii na správu o Raabových plánoch doplnil, že „tieto nápady nie sú vôbec nijakými poistkami a nezhodujú sa s predchádzajúcimi záväzkami Spojeného kráľovstva“.

Zotrvá celá Británia v colnej únii?

Tvrdú hranicu s kontrolami si neželá ani jedna strana. Stále však nie je dohoda o tom, ako vytvoreniu takej hranice zabrániť, ak Británia nebude súčasťou colnej únie. EÚ v rámci poistky navrhovala, aby Severné Írsko zostalo v colnej únii s EÚ, čo pre Londýn nie je prijateľné. Cez víkend sa však objavili špekulácie o tom, že súčasťou dohody o brexite by bola možnosť zotrvania celej Británie v colnej únii, takže Brusel nebude poistku vyžadovať. Úrad britskej premiérky však správu médií označil za špekuláciu, hovorca Európskej komisie sa k nej odmietol vyjadriť.

Hrozba odchodu Británie z EÚ bez akejkoľvek dohody tak stále trvá. Najnovší prieskum verejnej mienky pre portál Politico ukázal, že obyvatelia Británie si takýto scenár neželajú. Podľa prieskumu chce väčšina opýtaných radšej zostať v EÚ, ako zažiť divoký brexit bez dohody. Väčšia časť opýtaných si tiež myslí, že premiérka by sa mala snažiť dosiahnuť s EÚ dohodu aj za cenu kompromisov, aby predišla hospodárskemu rozvratu. Približne tretina si zas myslí, že by z vyjednávaní mala odísť.

V Británii zároveň pokračujú snahy o zvrátenie brexitu. Vyše 1 500 britských právnikov včera vyzvalo premiérku a poslancov, aby podporili druhé referendum o brexite. Argumentujú okrem iného tým, že voliči majú právo vedieť, o čom hlasujú. A v referende v roku 2016, ktoré tesnou väčšinou vyhrali stúpenci brexitu, sa voliči rozhodovali medzi známou realitou a neznámou alternatívou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Severné Írsko #Brexit #Dominic Raab