Kríza Írska zrejme zažehnaná, celá Británia ostáva v colnej únii s EÚ

Britská premiérka Theresa Mayová údajne zaistila dohodu, ktorá umožní Británii po brexite zostať v colnej únii s EÚ a vyhnúť sa tvrdej írskej hranici, čo by vyriešilo najväčšiu prekážku v rokovaniach s EÚ. Informáciu priniesla v nedeľu agentúra DPA, odvolávajúc sa na správu uverejnenú v nedeľníku Sunday Times.

04.11.2018 08:13
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (62)

Hovorca britskej vlády však označil za „špekulácie“ správu, podľa ktorej Mayová urobila Bruselu ústupky, aby vyriešila takzvanú írsku otázku. Hovorca pre DPA povedal iba to, že v rokovaniach sa dosiahol „dobrý pokrok“.

Londýn a Brusel majú v súčasnosti odlišné názory na to, ako zabrániť návratu tvrdej hranice medzi Írskou republikou a britskou provinciou Severné Írsko, ktorá opustí EÚ spolu s Britániou koncom marca 2019.

Sunday Times uviedol, že podľa dohody zostane Británia v colnej únii s EÚ len dočasne. Mayová plánuje prediskutovať plán s kabinetom v utorok, dodal nedeľník.

Mayová minulý týždeň vyhlásila, že dohoda o brexite je hotová z 95 percent. Hlavnou prekážkou v „rozvodových“ rokovaniach však zostávajú rozdielne predstavy o budúcom režime na hranici medzi Írskou republikou a Severným Írskom.

Írsky premiér Leo Varadkar v sobotu vyhlásil, že odchod Británie z Európskej únie oslabuje vzťahy medzi Írskou republikou a Spojeným kráľovstvom.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit