Brexit oslabí vzťahy medzi Írskou republikou a Britániou, tvrdí írsky premiér

Odchod Británie z Európskej únie oslabuje vzťahy medzi Írskou republikou a Spojeným kráľovstvom. Pre verejnoprávny telerozhlas RTÉ to v sobotu povedal írsky premiér Leo Varadkar.

03.11.2018 14:44
brexit, EÚ, demonštrácia, Veľká Británia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Varadkar označil odchod Británie z EÚ za podkopávanie historickej Dohody z Veľkého piatka, ktorá ukončila desaťročia násilia v Severnom Írsku, a vyzval na poskytnutie záruk, že nedôjde k opätovnému vytýčeniu „tvrdých“ hraníc medzi Írskou republikou a Severným Írskom.

„Brexit podkopáva Dohodu z Veľkého piatka a oslabuje vzťah medzi Britániou a Írskom. Všetko, čo rozdeľuje spoločenstvá žijúce v Severnom Írsku, je podkopávaním Dohody z Veľkého piatka, a všetko, čo rozdeľuje Britániu a Írsko, podkopáva vzťahy medzi nimi,“ povedal Varadkar.

Dohoda z Veľkého piatka podpísaná 10. apríla 1998 predstavuje zlomový moment v severoírskom mierovom procese. Vďaka dohode vzniklo viacero inštitúcií medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ako aj medzi týmto štátom a Spojeným kráľovstvom. Dohoda bola schválená voličmi v dvoch referendách, ktoré sa konali 22. mája 1998.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit