Raab očakáva dokončenie dohody s EÚ o brexite do 21. novembra

Dohoda o spôsobe ukončenia členstva Británie v Európskej únii by mala byť dokončená najneskôr 21. novembra. Britský minister pre tzv. brexit Dominic Raab to uviedol v liste adresovanom príslušnému výboru parlamentu v Londýne.

31.10.2018 19:41
dominic raab Foto: ,
Britský minister pre brexit Dominic Raab.
debata

Podľa písomnosti s dátumom 24. októbra, ktorej obsah bol zverejnený v stredu, chce Raab výboru preukázať „finalizáciu“ dohody so zvyškom EÚ, pričom považuje za „vhodný“ spomínaný termín, informovala tlačová agentúra AP.

Odchod Británie z EÚ je naplánovaný na 29. marca 2019, Londýn a Brusel však stále nedospeli k dohode o „bezpečnom“ spôsobe ukončenia členstva. Silnejú tak obavy, že Briti opustia EÚ bez dohody, čo vyvolá chaos v doprave a ekonomike.

Britská premiérka Theresa Mayová minulý týždeň vyhlásila, že dohoda o brexite je hotová z 95 percent. Hlavnou prekážkou v „rozvodových“ rokovaniach však zostávajú rozdielne predstavy o budúcom režime na hranici medzi Írskou republikou a britskou provinciou Severné Írsko.

Lídri EÚ sa v druhej polovici septembra na neformálnom zasadnutí v Salzburgu dohodli na tom, že 17. a 18. novembra sa v Bruseli uskutoční mimoriadny summit EÚ o vystúpení Británie. Predmetom tohto stretnutia mali byť ešte otvorené otázky, no najmä riešenia ohľadom írskej hranice i budúcich ekonomických vzťahov. Lídri EÚ však na tohtomesačnom riadnom summite v Bruseli oznámili, že vzhľadom na nedostatočný pokrok v rokovaniach už novembrový summit o brexite neplánujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová #Dominic Raab