EÚ vyzvala na ochranu slobody tlače a zaistenie podmienok pre novinárov

Európska únia vyzvala v stredu ústami svojej šéfky diplomacie Federicy Mogheriniovej na obranu slobody tlače v súvislosti s množstvom násilných trestných činov a rastúceho tlaku na novinárov.

31.10.2018 17:51
Federica Mogheriniová Foto: ,
Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.
debata (17)

„Slobodný žurnalizmus je chrbticou slobodných spoločností. Podkopávať ho znamená podkopávať našu vlastnú slobodu,“ cituje Mogheriniovej vyhlásenie zverejnené pri príležitosti blížiaceho sa Medzinárodného dňa ukončenia beztrestnosti za trestné činy proti novinárom (2. novembra) agentúra DPA.

Vo vyhlásení sa vzdáva hold všetkým novinárom na celom svete, ktorí prišli o život a boli vystavení útokom pri výkone svojho povolania, ako aj odvážnym novinárom preberajúcim štafetu po svojich kolegoch, ktorí už nemôžu pokračovať v investigatívnych aktivitách.

Žurnalisti sa pričasto stávajú terčom hrozieb a útokov v súvislosti so svojou prácou a páchatelia týchto činov zostávajú často nepotrestaní, konštatuje sa v dokumente.

Vraždy investigatívnych novinárov Daphne Caruanovej Galiziovej a Jána Kuciaka v EÚ dokazujú, že žiadny región na svete nie je imúnny voči takýmto činom. Tieto odsúdeniahodné zločiny sa musia dôkladne prešetriť a stíhať, a to platí aj pre prípad zabitia saudskoarabského novinára Džamála Chášúkdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Podobne dúfame, že Saudská Arábia bude spolupracovať na dôkladnom, dôveryhodnom a transparentnom vyšetrovaní, o ktoré sme požiadali, a trváme na potrebe objasniť okolnosti smrti Chášúkdžího a zabezpečiť, aby všetci vinníci niesli plnú zodpovednosť za spáchaný čin, uvádza sa v Mogheriniovej vyhlásení.

V mnohých krajinách existuje znepokojivá tendencia narúšať a obmedzovať priestor pre slobodnú žurnalistiku často nevyberavým spochybňovaním dôveryhodnosti médií, zameraným na ich diskreditáciu a oslabenie ich práce. Novinári potrebujú prostredie, v ktorom môžu pracovať v bezpečí, či už na internete alebo mimo neho, ako aj bez strachu zo šikanovania, politického tlaku, cenzúry či prenasledovania.

Stabilný právny systém musí chrániť médiá a novinárov na celom svete, aby mohli svoju prácu vykonávať úplne nezávisle. V čase, keď sú dezinformácie na vzostupe, musí byť zaručená bezpečnosť novinárov, aby mohli presadzovať presné podávanie správ v prospech a v záujme všetkých našich občanov, konštatuje sa v stredajšom vyhlásení.

EÚ bude naďalej využívať všetky vhodné nástroje vonkajšej politiky, ako aj finančné nástroje na zvýšenie kvality novinárskej práce, zlepšenie prístupu verejnosti k informáciám a posilnenie slobody prejavu. Bude pokračovať aj vo financovaní Európskeho centra pre slobodu tlače a médií (ECPMF) a poskytovať cielenú ochranu prostredníctvom programov zameraných na podporu obhajcov ľudských práv, vyplýva z vyhlásenia.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Federica Mogheriniová #Daphne Caruanová Galiziová #vražda novinára #vražda novinára Jána Kuciaka #Džamál Chášakdží