Štáty EÚ sa dohodli na zákaze jednorazových plastových výrobkov

Štáty Európskej únie sa dohodli na zákaze plastových výrobkov na jedno použitie. Zhodu oznámila rakúska ministerka životného prostredia Elisabeth Köstingerová, ktorej krajina únii predsedá, a v tlačovej správe aj Rada EÚ. Zákaz vybraných jednorazových plastových výrobkov tento mesiac podporil Európsky parlament (EP), čo spolu so stredajším súhlasom krajín EÚ otvára cestu ku konečnej dohode na tom, ako v únii plastový odpad obmedziť.

31.10.2018 15:33
plast, more, znečistenie, odpad Foto: ,
Plastové predmety tvoria asi 70 percent všetkých odpadkov v moriach.
debata (12)

Köstingerová doplnila, že krajiny EÚ sa v stredu na diplomatickej úrovni dohodli potrebnou dvojtretinovou väčšinou. Rakúska ministerka rozhodnutie označila za významný krok k budúcnosti bez plastov.

Zákaz by sa mal týkať napríklad plastového riadu, príborov, slamiek, tyčiniek do uší alebo tyčiek k balónikom. Pri týchto predmetoch chce Európska komisia (EK) od roku 2021 zabrániť tomu, aby sa dostali na trh, pretože sa domnieva, že pre ne existujú cenovo prijateľné alternatívy v ekologickejšom prevedení.

Členské štáty sa zhodli na tom, že komisia má pripraviť návod, ktoré výrobky presne bude možné označovať za jednorazovo použiteľné. Návrh napríklad rozšírili o polystyrénové tégliky na nápoje, naopak jednoznačne uviedli, že nové pravidlá sa netýkajú sklenených a kovových fliaš.

Krajiny tiež navrhujú väčšiu zodpovednosť nielen výrobcov, ktorí by mali platiť náklady za likvidáciu plastových odpadkov, ale aj tých firiem, ktoré podobný tovar do Európy dovážajú. Europarlament svoju pozíciu k návrhu komisie odhlasoval 24. októbra. Rozhovory o konečnej podobe smernice by mali začať 6. novembra.

Keď Európska komisia zákaz jednorazových plastových výrobkov v máji navrhovala, pripomínala, že podobné predmety tvoria asi 70 percent všetkých odpadkov v moriach. Návrh má podľa nej zabrániť škodám na životnom prostredí, ktoré by do roku 2030 predstavovali ekvivalent 22 miliárd eur, a ušetriť spotrebiteľom asi 6,5 miliardy eur.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #plastový odpad