Európa a Ázia debatujú na spoločnom summite o klíme aj obchode

Boj so zmenami klímy, voľný a na pravidlách založený obchod sú podľa predsedu Európskej rady Donalda Tuska hlavnými témami summitu Európa-Ázia (ASEM), ktorý sa vo štvrtok večer slávnostne začal v Bruseli.

19.10.2018 00:00
debata (1)

Vrcholom stretnutia zástupcov 51 krajín a dvoch medzinárodných organizácií sa vo štvrtok stala galavečera v bruselskom Kráľovskom umeleckom a historickom múzeu s účasťou belgického kráľa Phillipa.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker... Foto: TASR/AP, Francisco Seco
EÚ, Ázia, summit 2018 Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (vpravo) si podáva ruku s japonským premiérom Šinzóm Abeom počas ich stretnutia pred začiatkom dvojdňového summitu Ázia-Európa (ASEM) v Bruseli 18. októbra 2018.

„Spoločne predstavujeme 60 percent svetovej populácie, 65 percent svetového hospodárstva a 75 percent svetovej turistiky,“ poznamenal Tusk pri krátkom otváracom ceremoniáli. Hlavné rokovania summitu, na ktorom je napríklad aj ruský premiér Dmitrij Medvedev a vrcholní predstavitelia ďalších dvoch desiatok ázijských a troch desiatok európskych krajín, sa odohrajú v piatok. Nadviaže na ne užší summit EÚ-Južná Kórea, kde sa má hovoriť napríklad o denuklearizácii Kórejského polostrova.

Témy, ktoré organizátori už dvanástej podobnej schôdzky vybrali, majú podľa diplomatov upozorňovať na významnú úlohu, ktorú ázijské a európske krajiny môžu spoločne zohrávať pri podpore svetového poriadku založeného na pravidlách a pri podpore konštruktívnej medzinárodnej spolupráce. „Svet, ktorý nemá pravidlá, je z definície svetom chaotickým,“ podotkol pri začatí akcie Tusk.

Ranná časť piatkového rokovania bude venovaná diskusii o udržateľnom rozvoji a otázkam vzájomného prepojenia Európy a Ázie, nasledovať bude téma podpory multilaterálneho systému a medzinárodnej spolupráce pri riešení globálnych výziev. V menej formálnych podmienkach budú lídri môcť hovoriť o mnohých regionálnych a medzinárodných problémoch, vrátane otázky šírenia jadrových zbraní v súvislosti s Iránom či Severnou Kóreou, o boji s terorizmom, námornej bezpečnosti alebo o migrácii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #summit #Ázia