EÚ chce lepšie reagovať na kyberútoky, tiež uvaľovaním sankcií

Európska únia chce posilniť svoje možnosti reagovať a brániť sa kybernetickým útokom, vrátane možnosti uvalenia sankcií. V Bruseli sa na tom vo štvrtok zhodli šéfovia štátov a vlád krajín. Návrhy Európskej komisie o kybernetickej bezpečnosti by sa podľa nich preto mali posudzovať ako prioritné. Časť záverov týkajúcich sa migračnej problematiky a medzinárodnej kooperácie zdôrazňuje okrem iného význam ochrany vonkajších hraníc bloku a potrebu spolupráce s Afrikou.

18.10.2018 15:12
eu summit brusel Foto: ,
Európski lídri na summite EÚ v Bruseli.
debata (10)

Prijatím záverov týkajúcich sa vnútornej bezpečnosti, migrácie a spolupráce EÚ s africkými štátmi sa vo štvrtok popoludní skončila formálna časť októbrového summitu Únie. Pri obede sa v rámci „samitu eurozóny“ rozšíreného aj o krajiny EÚ, ktoré eurom neplatia, bavili o prehlbovaní hospodárskej a menovej únie. Prijatie záverov a začiatok obeda potvrdil na twitteri Preben Aaman, hovorca predsedajúceho úniových summitov Donalda Tuska.

Diplomati už vopred označovali vo štvrtok odsúhlasený text za silný. Je v ňom pripomenuté staršie úniové odsúdenie útoku nervovou látkou v britskom Salisbury aj nedávny pokus o kybernetický útok na budovu Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu. Z neho Holanďania aj Briti obviňujú ruskú vojenskú rozviedku, v prijatom texte ale nie je Ruská federácia priamo spomenutá.

„Podobné hrozby a útoky posilňujú naše spoločné odhodlanie ďalej posilniť vnútornú bezpečnosť Európskej únie a našu schopnosť a možnosti odhaľovať, brániť, narušovať a odpovedať na nepriateľské aktivity zahraničných spravodajských sietí,“ a to ako na území členských štátov, tak na internete.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #sankcie #summit EÚ #kybernetické útoky