Predĺženie prechodného obdobia je jedna z možností, tvrdí Mayová

Predĺženie prechodného obdobia po brexite o "niekoľko mesiacov" je podľa britskej premiérky Theresy Mayovej jednou z možností, ako vyriešiť nateraz zablokovanú situáciu okolo vyjednávania zmluvy o odchode jej krajiny z Európskej únie. Šéfka britskej vlády to povedala novinárom pri príchode na dnešný summit EÚ v Bruseli.

18.10.2018 11:21
theresa mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata

Naznačila pritom, že z jej pohľadu by takéto predĺženie doby, po ktorej by Británia zostávala v colnej únii a na jednotnom trhu, bolo zrejme súčasťou „poistky“ zabezpečujúcej kontinuitu voľného režimu na hranici medzi Írskom a britským Severným Írskom. Platilo by tak len v prípade, že by hrozila právna medzera medzi teraz dohodnutým koncom prechodného obdobia na konci decembra 2020 a nábehom nového riešenia colného režimu na írskej hranici. Jeho konkrétna podoba má byť upravená v budúcej zmluve o úzkej hospodárskej spolupráci medzi EÚ a Britániou ako krajou mimo únie.

„Zmyslom je, že by sa (dlhšie prechodné obdobie) nemalo používať. Snažíme sa, aby sme mali zmluvu o budúcich vzťahoch pripravenú do konca decembra 2020,“ dodala Mayová.

Rozhovory o „rozvodovej zmluve“ v nedeľu zamrzli, keď Londýn odmietol na pracovnej úrovni dopredu prerokovaný text. Obe strany sa v ňom chcú vyhnúť vzniku štandardnej vonkajšej hranici EÚ. Konkrétne riešenie je ale zložité nájsť vzhľadom k tomu, že Británia chce prestať byť súčasťou európskej colnej únie, jednotného trhu a odmieta EÚ navrhnú možnosť posunutia colnej hranice do Írskeho mora.

V stredu večer Mayová oboznámila svojich partnerov z ostatných krajín EÚ s britským pohľadom na stav rokovaní. Tí potom pri večeri vypočuli aj vyjednávača Michela Barniera a zhodli sa, že v rozhovoroch nenastal dostatočný pokrok. Oznámili preto, že nemá zmysel zvolávať v novembri mimoriadny summit k brexitu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová