Na summite EÚ sa diskutuje o migrácii, vrátane spolupráce s Afrikou

Diskusiou o migračnej problematike s dôrazom na potrebu spolupráce s africkými krajinami začal dnes v Bruseli riadny októbrový summit Európskej únie.

18.10.2018 11:02
Belgicko, summit EÚ, brexit Foto: ,
Lídri Európskej únie počas rokovania za okrúhlym stolom na summite EÚ v Bruseli 17. októbra 2018.
debata (10)

Ako pri príchode zdôraznil rakúsky kancelár Sebastian Kurz, únia je na správnej ceste – počty prichádzajúcich sa oproti minulým rokom výrazne znížili, v porovnaní s októbrom 2015 o zhruba 95 percent. Český premiér Andrej Babiš chce otvoriť otázku, či je v takejto priaznivej situácii skutočne nutné zvyšovať personál európskej pobrežnej a pohraničnej stráže na 10 000 ľudí, ako navrhuje Európska komisia.

V situácii, keď príliv migrantov výrazne poklesol a pre prípad krízy je pripravená výpomoc tisícov policajtov z členských krajín, by podľa Babiša bolo účelné časť financií plánovaných pre agentúru Frontex využiť inak. Diplomatmi predpripravené závery summitu uvádzajú, že návrh komisie by mali príslušní ministri prebrať ako prioritu s ohľadom na „čo najefektívnejšie využitie zdrojov“.

„Desať miliárd eur je veľmi veľa peňazí na sedem rokov, možno môžeme časť daných peňazí použiť na nejaké dohody s Marokom alebo s Líbyou,“ povedal Babiš novinárom pred začiatkom rokovaní, kde chce podporiť myšlienku užšej spolupráce s africkými krajinami.

Podľa Kurza je správne, že sa EÚ rozhodla sústrediť na ochranu vonkajšej hranice a spoluprácu s tretími krajinami. Napríklad Egypt, s ktorým teraz únia zintenzívňuje svoju kooperáciu, dokázal úplne zastaviť odchody lodí s migrantmi. Podľa rakúskeho kancelára sa s talianskou pomocou zlepšuje a aktivizuje práca líbyjskej pobrežnej stráže a začali rozhovory s Marokom a ďalšími krajinami severnej Afriky, čo by malo viesť k výraznému zníženiu migračných prúdov do Európy.

„Pokračujeme v spolupráci predovšetkým s OSN a Africkou úniou. Ďalej budeme potrebovať finančné zdroje členských krajín, aby sme mohli investovať do projektov, ktoré umožnia riešiť migračné trasy vo východnom, centrálnym i západnom Stredomorí,“ povedala pri príchode šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová.

Premiéri a prezidenti 28 krajín sa podľa Mogheriniovej sústredia aj na spoluprácu s Afrikou, ktorá sa dostáva na novú úroveň. „Je to rovnocenné politické partnerstvo. Ide o kvalitatívnu zmenu, ktorú s Afrikou ako naším najbližším susedom potrebujeme. A je to strategická investícia do najbližších rokov,“ poznamenala Mogheriniová.

Návrh záverov dnešného rokovania potrebu úzkeho partnerstva s Afrikou zdôrazňuje. Pripomína tiež nutnosť ďalšej práce na rozbíjaní sietí pašerákov ľudí a prevádzačov, ktorí na snahe migrantov dostať sa do Európy zarábajú.

Summit tiež vyzve príslušných ministrov, aby ako prioritu prebrali návrh sprísňujúcej smernice o návrate tých, ktorí na azyl v únii nemajú nárok. Závery tiež budú konštatovať, že práve takéto návraty treba výrazným spôsobom zefektívniť.

Rakúsky kancelár Kurz bude svojich kolegov informovať o vývoji mesiac trvajúcich diskusií okolo návrhu reformy únijného azylového systému. Pri príchode poznamenal, že v tejto veci majú štáty bloku naďalej hlboko rozdielne názory. Už v júni sa šéfovia štátov a vlád dohodli, že vec by mala byť riešená zhodou.

Po migrácii čaká šéfov štátov a vlád debata o tom, ako zvýšiť odolnosť Európy proti hybridným, kybernetickým či chemickým útokom. Pripravený návrh záverov, ktorý má ČTK k dispozícii, odsudzuje pokus o kybernetický útok na sídlo Organizácie pre zákaz chemických zbraní v Haagu. Nie je však priamo menované Rusko, ktorého vojenská rozviedka podľa Holanďanov a Britov za vecou stála.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #summit EÚ #migrácia