Lídri EÚ sa k brexitu stretnú, až keď sa objaví pokrok v rokovaniach

Prezidenti a premiéri dvadsiatich siedmich krajín Európskej únie (bez Británie) v tejto chvíli neplánujú zvolávať v novembri mimoriadny summit k brexitu. Po ich stredajšej večeri, pri ktorej o britskom odchode z európskeho bloku diskutovali, to uviedol únijný predstaviteľ dobre oboznámený s rokovaním.

18.10.2018 00:00
debata

Šéfovia štátov a vlád dvadsaťsedmičky sú však pripravení stretnúť sa „až a ak“ šéf únijného vyjednávacieho tímu Michel Barnier oznámi, že v zablokovaných brexitových rozhovoroch nastal „rozhodujúci pokrok“.

Barniera zároveň podľa tohto informovaného predstaviteľa lídri 27 krajín vyzvali, aby sa ďalej snažil s britskou stranou dosiahnuť dohodu na základe pokynov, ktoré už od nich dostal.

Lídri Európskej únie počas rokovania za... Foto: TASR/AP, Piroschka van de Wouw
Belgicko, summit EÚ, brexit Lídri Európskej únie počas rokovania za okrúhlym stolom na summite EÚ v Bruseli 17. októbra 2018. Summit EÚ sa začne stredajšou pracovnou večerou, na ktorej budú lídri EÚ hovoriť aktuálnom stave brexitových rokovaní s Britániou. Premiér SR Peter Pellegrini (uprostred vľavo).

Barnier, ktorý ich v stredu pri večeri oboznámil s vývojom rokovaní, má ich plnú dôveru. „Napriek intenzívnym rozhovorom (s Londýnom) nebol dosiahnutý dostatočný pokrok,“ zhodli sa vrcholní predstaviteli­a EÚ27.

„Všetci sme jednotní a dúfame, že sa dohoda dojedná,“ povedal po večeri novinárom český premiér Andrej Babiš. Potvrdil, že novembrový summit nie je v pláne a rokovať by sa o odchode Británie z EÚ malo na úrovni šéfov štátov a vlád až v decembri na riadnom summite.

Večera, pri ktorej bol stav rozhovorov o brexite jediným bodom diskusie, trvala v Bruseli asi hodinu a pol. Už pred ňou zoznámila svojich európskych partnerov s britským pohľadom na terajšiu situáciu britská premiérka Theresa Mayová. Podľa šéfa europarlamentu Antonia Tajaniho, jej dvadsaťminútové vystúpenie neponúklo obsahovo nič nové, atmosféra však podľa neho bola pozitívna a všetci dávali najavo odhodlanie dohodnúť sa. Britská premiérka podľa svojho hovorcu okrem iného vyhlásila, že má dôveru v dobrý výsledok rozhovorov a že ich záverečná fáza vyžaduje dôveru a dobré vedenie na oboch stranách rokovacieho stola.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz pri odchode novinárom povedal, že mnohé z toho, čo dnes svojim kolegom Mayová povedala, už bolo známe. „Dôležité je, že chce, aby sme sa dohovorili,“ poznamenal s tým, že v najbližších týždňoch alebo mesiacoch bude podľa neho vec vyriešená.

Tiež holandský premiér Mark Rutte podotkol, že veľa nového stredajší večer nepriniesol. Pripomenul, že Barnier a vyjednávacie tímy mali byť s prácou hotoví do Vianoc, aby v prvých mesiacoch budúceho roka mali britský parlament aj europarlament dosť času na ratifikáciu zmluvy.

Európska únia v snahe odblokovať situáciu ponúkla Londýnu diskusiu o ročnom predĺžení prechodného obdobia po britskom vystúpení z bloku. Teda namiesto teraz predbežne dohodnutého konca roka 2020 až do záveru roka 2021. Dovtedy by Británia de facto zostala na únijnom jednotnom trhu a v colnej únii. Podobné riešenie by dalo stranám viac času na finálne vyriešenie teraz kritického bodu, teda zachovanie terajšieho voľného režimu na írsko-severoírskej hranici.

Než sa toto riešenie dohovorí, chce EÚ právne záväznú a časovo neobmedzenú „poistku“, ktorá by zabezpečila udržanie Severného Írska v európskej colnej únii. To je pre Londýn neprijateľné a v nedeľu podľa diplomatov rokovania skončili na britskej požiadavke, aby takáto poistka bola časovo obmedzená.

debata chyba
Viac na túto tému: #summit EÚ #Brexit