Británia si zväzok s EÚ možno predĺži

Hľadá sa riešenie, ktoré uspokojí všetkých. Alebo aspoň nikoho príliš nenahnevá. Rokovania o brexite sa dostali do záverečnej fázy, ale nie je jasné, o akej dohode o vystúpení Británie z Európskej únie Londýn a Brusel vyjednávajú. Bude to tvrdý brexit, mäkký brexit, či dokonca žiadny brexit?

17.10.2018 19:31
Theresa Mayová, Jean-Claude Juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker víta britskú premiérku v Bruseli.
debata (1)

Premiérka Theresa Mayová sa dnes postavila pred 27 lídrov EÚ, aby ich oboznámila s tým, ako si to predstavuje. Slovensko na schôdzke v Bruseli zastupuje premiér Peter Pellegrini.

Prechodné obdobie

Členstvo Británie v EÚ sa uzavrie koncom marca na budúci rok. Krajinu by potom malo čakať prechodné obdobie do 31. decembra 2020. Počas neho by obe strany zaviedli do praxe dohodnuté veci. Lenže nastal pat v rokovaniach, ktorý sa týka najmä severoírskej hranice. Jeho možným riešením je predĺženie prechodného obdobia o rok. Podľa denníka Times to pripustil minister obchodu Liam Fox. A zdá sa, že tejto myšlienke sa nebráni ani hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Francúz lídrov EÚ oboznámil s tým, ako vyzerajú rokovania.

Vrcholní predstavitelia štátov v zásade stoja pred dvoma možnosťami. Prvou, menej pravdepodobnou, je skončiť vyjednávania s Britániou a začať sa pripravovať na tvrdý brexit. Druhou, pravdepodobnejšou, je ohlásiť, že ešte existuje trocha času na nájdenie riešenia. "Nehádžeme flintu do žita,“ povedal pre slovenské média ešte pre schôdzkou v Bruseli Pellegrini. "Osobne ma mrzí, že summit pravdepodobne neprinesie záverečnú dohodu. Aj keď sme prostredníctvom hlavného vyjednávača Michela Barniera vyvinuli maximálne úsilie. Stále ostáva otvorená otázka Severného Írska a hranice s Írskom. Máme tu červené línie, cez ktoré neprejdeme,“ povedal premiér.

Podľa predsedu vlády musia zostať zachované všetky štyri základné slobody, teda sloboda pohybu, kapitálu, služieb a tovaru. "Nie je možné vyberať hrozienka z koláča,“ tvrdí Pellegrini. Na základe Veľkopiatkovej dohody z roku 1998, ktorá ukončila násilnosti v regióne, musí zostať otvorená hranica medzi Írskom a Severným Írskom. Keď však bude Británia mimo EÚ, hrozí, že to tak nebude.

Záložný plán v prípade tvrdého brexitu

Ešte vlani v decembri sa Brusel a Londýn dohodli, že v prípade tvrdého brexitu nastupuje záložný plán, že hranica ostane otvorená. Lenže to by muselo Severné Írsko aspoň zatiaľ byť v colnej únii. Znamenalo by to však rozdelenie Británie na rozličné obchodné zóny. Dnes sa Mayová stretla s lídrami krajín EÚ, ktorí potom už bez nej pokračovali v debate o brexite.

"Jednou z kreatívnych myšlienok, o ktorých sa hovorí, je možné predĺženie prechodného obdobia o jeden rok. Británia by do konca roku 2021 zostala v colnej únii a jednotnom trhu. Londýn by však získal viac času, aby prišiel s riešením budúcej obchodnej dohody, ktorá by odvrátila spustenie záložného plánu pre Severné Írsko,“ napísal denník Financial Times.

Lídri EÚ už skôr rokovali o možnosti usporiadania špeciálneho summitu v novembri, ktorý by buď potvrdil nejakú dohodu, alebo by ohlásil nedohodu a kroky, ktoré budú nasledovať po nej. "Novembrový summit sa pravdepodobne uskutoční len v prípade, keď dostaneme z vyjednávacích tímov signál, že sa blížime k dohode. V opačnom prípade sa bude konať schôdzka, na ktorej definitívne budeme musieť oznámiť, že máme tvrdý brexit bez dohody a pripraviť sa na to. Už nemáme veľa času. Aj po schválení dohody ju bude musieť ratifikovať Európsky parlament a ďalší. Ak sa dohodu nepodarí dosiahnuť do novembra, tak rokovania pravdepodobne už považujem za stratené,“ myslí si Pellegrini.

Delikátna situácia

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že Nemecko pracuje na záložnom pláne v prípade tvrdého brexitu. Politička však povedala, že dúfa, že Británia, ktorá pomohla formovať EÚ politicky, ekonomicky a kultúrne, zostane aj naďalej blízkym a dôveryhodným partnerom. Pellegrini tvrdí, že Slovensko by mohlo na tvrdom brexite dokonca získať v prípade, že by dokázalo prilákať niektoré spoločnosti, ktoré sú teraz v Británii. "Z pohľadu nejakej taktiky by mohlo byť pre nich výhodnejšie, keby mali sídlo made in EÚ. Podľa vzoru Jaguar-Land Rover by na Slovensko mohli prísť aj iní,“ povedal premiér, s tým, že ani tvrdý brexit by nezhoršil postavenie Slovákov pracujúcich v Británii, lebo krajina si to vraj nemôže dovoliť.

Nedohoda však môže znamenať zavedenie ciel medzi oboma stranami na základe pravidiel Svetovej obchodnej organizácie. Pellegrini tvrdí, že Slovensko by to príliš nepocítilo. No brexit nie je jediný ekonomický problém, ktorý môže zatriasť globálnym hospodárstvom. Sú tu obchodné vojny, vojny amerického prezidenta Donalda Trumpa, neistota v eurozóne spojená s talianskou populistickou vládou a jej rozpočtom či vyhrážky Saudskej Arábie, čo sa týka ťažby ropy, ak by na ňu dopadli sankcie za pravdepodobnú vraždu novinára Džamála Chášakdžího. Kombinácia týchto faktorov by už mohla byť pre svetovú ekonomiku minimálne problematická.

Podľa odborníka na EÚ Kristiana Steinnesa z Nórskej technickej univerzity je premiérka Mayová v delikátnej situácii. Nie je úplne jasné, či ju nepodrazí vlastná Konzervatívna strana. Dokonca aj v prípade, že by sa jej podarilo vyrokovať dohodu s EÚ.

"Neviem, ako zvládne tento pat. Zdá sa mi, že sme sa dostali do situácie, keď sa zvyšuje možnosť nedohody,“ reagoval pre Pravdu Steinnes. "Prívrženci tvrdého brexitu nebudú akceptovať stav, že by Británia zostala v colnej únii alebo jednotnom trhu. Lenže potom je veľmi zložité nájsť odpoveď na otázku, čo s hranicou medzi Írskom a Severným Írskom. EÚ nebude akceptovať riešenie, ktoré oslabí jednotný trh alebo colnú úniu. Británia zase nechce vidieť hranicu v Írskom mori. A keby Severné Írsko dostalo špeciálnu dohodu, Škótsko by ju chcelo tiež,“ pripomenul zložitosť situácie Steinnes.

Oficiálny summit EÚ sa začína programom vo štvrtok. Lídri budú hovoriť o témach ako migrácia, vnútorná bezpečnosť a eurozóna. Vo štvrtok a v piatok sa koná aj schôdzka krajín EÚ s ázijskými štátmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #summit EÚ #Brexit