Eurokomisia ponúkla Británii predĺženie prechodného obdobia

Európska komisia ponúkla Británii predĺženie prechodného obdobia po brexite. S odvolaním sa na interný dokument nemeckej vlády o tom dnes informoval denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Na základe doterajších rokovaní by prechodné obdobie, po ktorom Británia zostane na únijnom jednotnom trhu a v colnej únii, malo skončiť v decembri 2020, teda 21 mesiacov po vlastnom odchode Británie z EÚ.

16.10.2018 22:15
debata

„Komisia sa pokúsila vyjsť Británii čo možno najviac v ústrety, napríklad tým, že navrhla predĺženie prechodného obdobia,“ stojí podľa FAZ v dokumente nemeckej vlády, ktorý informuje o víkendových rozhovoroch hlavného vyjednávača EÚ Michela Barniera a britského ministra pre brexit Dominika Raaba.

Prechodné obdobie by malo podľa doterajších dohôd trvať od odchodu Británie z Európskej únie 29. marca budúceho roka do konca roka 2020. Firmám aj občanom by malo dať právnu istotu a čas pripraviť sa na nadchádzajúce zmeny. Počas prechodného obdobia by sa na Britániu malo vzťahovať rovnaké právo ako dnes, Brusel by mal na Londýn navyše naďalej pozerať ako na člena z hľadiska medzinárodných zmlúv EÚ vrátane obchodných. Briti by tak ešte nemohli samostatne uzatvárať vlastné obchodné zmluvy.

Podľa denníka FAZ sa Európska komisia kvôli zablokovaným rokovaniam o niektorých kľúčových problémoch brexitu rozhodla Britom vyjsť v ústrety. Dlhšie prechodné obdobie, ktoré navrhla, by obom stranám poskytlo dlhší čas napríklad na riešenie problému budúceho režimu na hranici medzi Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, a Írskou republikou, ktorá zostáva členom EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Európska komisia #Brexit #prechodné obdobie