Krajiny V4 chcú, aby Frontex poskytoval len podporu krajinám EÚ

Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) by mala poskytovať len podpornú funkciu členským krajinám EÚ pri ochrane vonkajších hraníc únie. Počas utorkovej spoločnej schôdzky v Bratislave sa na tom zhodli ministri vnútra alebo ich zástupcovia zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. Teda krajín, ktoré spoločne tvoria takzvanú Vyšehradskú skupiny (V4).

16.10.2018 15:45 , aktualizované: 15:57
V4, Sándor Pintér, Denisa Saková, Jakub... Foto: ,
Na snímke zľava minister vnútra Maďarskej republiky Sándor Pintér, ministerka vnútra SR Denisa Saková, námestník ministra vnútra Českej republiky Jakub Kulhánek a veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku Krzysztof Strzalka počas tlačovej konferencie ministrov vnútra Vyšehradskej štvorky (V4) po spoločných rokovaniach v Bratislave.
debata (5)

„Naším cieľom je efektívne fungujúci Frontex, ale Frontex, ktorý plní skôr tú podpornú úlohu. Výlučná zodpovednosť za ochranu hraníc musí zostať v rukách členských štátov,“ povedal na tlačovej konferencii námestník českého ministra vnútra Jakub Kulhánek.

Krajiny V4 sa tiež skôr rezervovane stavajú k návrhu Európskej komisie (EK) na zvýšenie počtu pracovníkov Frontexu z 1500 na 10-tisíc ľudí. Takýto krok za bežnej situácie v oblasti migrácie kritizoval napríklad maďarský minister vnútra Sándor Pintér. „Navrhnutý počet je príliš vysoký, avšak v prípade ‚havárie‘ netreba určovať hornú hranicu počtu ľudí (Frontexu),“ povedal.

Pintér tiež podporil, aby Frontex mohol vykonávať činnosť aj mimo EÚ, a to na základe pozvania jednotlivých tretích štátov. „Nežiaduce osoby musíme zastaviť čo najďalej pred schengenskými hranicami,“ uviedol.

Ministerka vnútra Denisa Saková povedala, že spomínané zvýšenie počtu pracovníkov agentúry Frontex by znamenalo značný odliv odborníkov z členských štátov EÚ.

Na schôdzke ministrov vnútra v Bratislave sa mal zúčastniť aj zástupca Rakúska, ktoré sa z účasti na rokovaní ale vopred ospravedlnilo.

Ministri vnútra krajín V4 sa dohodli na užších vzájomných rokovaniach

Ministri vnútra krajín V4 sa taktiež dohodli na zdieľaní informácií a diskusiách o postupoch či súhlase s nariadeniami Európskej komisie. Uviedla to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer).

Výsledky rokovaní chcú krajiny V4 prezentovať na Salzburskom fóre, ktoré bude SR organizovať koncom novembra, a na ktoré sú prizvané aj krajiny západného Balkánu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Frontex #V4 #Denisa Saková