Poľsko reformou súdnictva nemení pôvodný smer, povedal Timmermans

Poľská vláda svojou reformou súdnictva pokračuje vo svojom pôvodnom smere, vyhlásil v utorok v Luxemburgu podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans. Ministri zodpovední za európske záležitosti budú pokračovať v debate o stave právneho štátu v Poľsku a prvýkrát prediskutujú tiež žiadosť Európskeho parlamentu, aby podobné konanie podľa siedmeho článku úniovej zmluvy začali aj voči Maďarsku.

16.10.2018 11:54
frans timmermans Foto: ,
Frans Timmermans pri príchode na utorkové rokovania v Luxemburgu poznamenal, že ho postoj poľskej vlády znepokojuje, pretože podľa neho nie je tou správnou cestou vpred.
debata

Timmermans pri príchode na utorkové rokovania v Luxemburgu poznamenal, že ho postoj poľskej vlády znepokojuje, pretože podľa neho nie je tou správnou cestou vpred. Európska komisia sa v septembri pre zmeny okolo poľského najvyššieho súdu obrátila na Súdny dvor EÚ. Žiada tiež o predbežné opatrenie, ktorým by súd zakázal Varšave situáciu na súde meniť do vynesenia konečného rozsudku.

Pred týždňom ale poľský prezident Andrzej Duda vymenoval 27 nových členov najvyššieho súdu. Urobil tak napriek mienke poľského najvyššieho správneho súdu, podľa ktorého by sa vymenovanie nových sudcov malo odložiť, kým sa k problému nevyjadrí práve úniový súd.

„Rád budem svojich kolegov informovať a rozptýlim prípadné nejasnosti, ale celkom iste to bude jeden z menej dôležitých bodov dnešnej schôdzky,“ povedal pred rokovaním poľský štátny tajomník pre európske otázky Konrad Szimański.

Podľa českého štátneho tajomníka pre EÚ Aleša Chmelařa by v utorok mali členské krajiny reagovať na to, čo doteraz poľská strana predložila. V rámci procedúry podľa siedmeho článku zmluvy, ktorá môže skončiť až odobratím hlasovacích práv krajine, už štáty absolvovali dve vypočutia, kde Poliaci vysvetľovali svoj pohľad na vec.

K podobnej diskusii o Maďarsku vyzval europarlament a v utorok sa začne touto vecou tiež prvýkrát zaoberať rada. „Už to nebude na politickej úrovni, ale medzi členskými štátmi. Nie je však úplne jasné, akým smerom to bude postupovať,“ pripustil Chmelař.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #Maďarsko #Európska komisia #Frans Timmermans