Diplomati EÚ rokujú o možnostiach obmedzenia migračných tokov do Európy

Obmedzenie migračných tokov do Európy v spolupráci s krajinami severnej Afriky je jednou z hlavných tém, ktorým sa venujú ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie na pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu.

15.10.2018 12:16
migrant, utečenec, akcia, líbya, stredozemne... Foto: ,
Utečenci z Afriky na loďke v Stredozemnom mori v snahe dostať sa do Európy.
debata (9)

Zníženie počtu nelegálnych migrantov prichádzajúcich do Európy znamená predovšetkým väčší dôraz na boj proti nezákonnému obchodovaniu s ľuďmi. To má zároveň zabrániť aj zbytočným úmrtiam v Stredozemnom mori, cez ktoré sa migranti snažia dostať do krajín Únie.

Podľa štatistík Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v tomto roku sa do EÚ dostalo okolo 88-tisíc migrantov, ktorí využili migračné trasy cez Stredomorie. Ide o 40-percentný pokles oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

Cieľom predstaviteľov EÚ je získať väčšiu podporu zo strany štátov severnej Afriky, odkiaľ odchádza väčšina lodí s migrantmi na palube. Na júnovom summite v Bruseli hlavy vlád a štátov EÚ podporili myšlienku takzvaných vyloďovacích centier na území severnej Afriky, v ktorých by boli umiestňovaní migranti zachránení na mori.

Zatiaľ však ani jeden africký štát tento plán nepodporil, hoci Únia za možných partnerov považovala Egypt a Maroko. Význam spolupráce s Egyptom pritom lídri EÚ podčiarkli na septembrovom neformálnom summite v Salzburgu.

Ministri na schôdzke v Luxemburgu okrem iného zhodnotia aj situáciu v Líbyi, odkiaľ prúdi do Európy najviac migrantov. K diplomatom sa mali pripojiť aj Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi a riaditeľ IOM Antonio Vitorino.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #migranti