Juncker: Neprijať ani deti z radov migrantov je škandalózne

Za škandalóznu považuje predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker skutočnosť, že niektoré úniové krajiny absolútne odmietajú prijímať migrantov, a odmietli dokonca prijať deti bez sprievodu. 63-ročný šéf EK to uviedol v rozhovore, ktorý vyšiel vo víkendovom vydaní denníka Le Monde.

14.10.2018 22:07
Jean-Claude Juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
debata (84)

„Kvóty (prerozdeľovanie migrantov v rámci EÚ) prijali (únioví) ministri vnútra v septembri 2015,“ reagoval Juncker na otázku, či neľutuje, že navrhol migračné kvóty. Reportér Le Monde sa predsedu EK v dovetku opýtal, či kvóty nepodnietili debatu s východnými členmi únie. Proti kvótam boli pri rokovaní ministrov Slovensko, Maďarsko, Česko a Rumunsko.

„Chýba nám spoločná definícia solidarity. Navrhol som Maďarom, Čechom, Poliakom a ďalším, aby prijali aspoň aspoň deti bez sprievodu, bez rodičov, bez rodiny. Považujem za škandalózne, že to niekto odmieta, keď Európa poskytuje na ich ochranu priestor,“ odpovedal Juncker.

Na otázku, či spomínané krajiny jeho návrh prijmú, predseda EK odpovedal: „Myslím, že to vážne zvažujú. Bol by to aspoň elementárny prejav solidarity. Bezpochyby by to tiež pomohlo krajinám Vyšehrádu (Česko, Poľsko, Maďarsko, Slovensko), ostatné úniové krajiny by pre nich potom mali väčšie pochopenie. To, že niektoré krajiny úplne odmietajú (prijímať) utečencov, a zhubné príhovory o tom, že Európa čelí moslimské inváziu, sú neprijateľné.“

Premiér Peter Pellegrini minulý týždeň uviedol, že Slovensko by mohlo prijať niekoľko desiatok sýrskych sirôt. Plán kritizovala Slovenská národná strana (SNS), ktorá je jednou z troch koaličných strán.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #V4 #Jean-Claude Juncker #migranti