Barnier: Vyjednávanie s Britániou zatiaľ neprinieslo dohodu o brexite

Vyjednávanie medzi EÚ a Britániou i napriek "intenzívnemu úsiliu" zatiaľ neprinieslo dohodu o spôsobe ukončenia členstva tejto krajiny. Podľa tlačovej agentúry AP to vyhlásil v nedeľu hlavný vyjednávač EÚ pre tzv. brexit Michel Barnier.

14.10.2018 18:24 , aktualizované: 21:15
Dominic Raab Foto: ,
Britský minister pre brexit Dominic Raab.
debata (4)

„Napriek intenzívnemu úsiliu sú niektoré kľúčové otázky stále otvorené,“ uviedol Barnier po prekvapujúcom stretnutí s britským náprotivkom Dominicom Raabom v Bruseli. Jednou z vážnych prekážok podľa neho zostáva budúcnosť hranice medzi Írskou republikou a britskou provinciou Severné Írsko.

Poprel tak predošlú správu portálu Politico, ktorý s odvolaním sa na nemenovanú trojicu diplomatov EÚ informoval o dosiahnutí predbežnej dohody o spôsobe odchodu Británie z európskeho bloku. Výsledkom vyjednávania v Bruseli mal byť návrh zaisťujúci „bezpečný“ odchod Británie z EÚ s prechodným obdobím zabraňujúcim „ekonomickým šokom“.

Britské ministerstvo pre vystúpenie z EÚ v nedeľu popoludní oznámilo, že minister Raab mimoriadne vycestoval do Bruselu na stretnutie s hlavným vyjednávačom EÚ Barnierom. Podľa zverejneného vyhlásenia bolo takéto stretnutie nutné vzhľadom na nedoriešené záležitosti pred zasadnutím Európskej rady naplánovaným na budúcu stredu a štvrtok.

Podľa nemenovaného predstaviteľa EÚ, na ktorého sa odvoláva AP, sa pred nadchádzajúcim summitom neočakávajú žiadne ďalšie rokovania o brexite.

V Bruseli sa nečakane rokovalo o brexite

Britský minister pre brexit Dominic Raab v nedeľu v Bruseli nečakane rokoval s hlavným brexitovým vyjednávačom Európskej únie Michelom Barnierom. Stretnutie oznámil hovorca britskej vlády. Na 18:30 SELČ bolo tiež v Bruseli zvolané stretnutie veľvyslancov všetkých členských krajín EÚ v Bruseli okrem Británie; o tomto stretnutí informovali zatiaľ len diplomatické zdroje.

Budúci týždeň sa v Bruseli uskutoční summit šéfov štátov a vlád EÚ, ktorý predseda Európskej rady Donald Tusk označil za „okamih pravdy pre brexitové rokovania“. Británia by mala EÚ opustiť 29. marca budúceho roka.

Barnier nedávno vyhlásil, že dohoda o vystúpení Británie z európskeho bloku je z 85 percent hotová a môže byť dokončená práve do stredy 17. októbra, teda ešte pred úniovým summitom. Dodal, že stále zostáva vyriešiť pálčivú otázku pozemnej hranice medzi úniovou Írskou republikou a Severným Írskom ako súčasťou Británie. Ako poznamenala agentúra Reuters, nie je zatiaľ jasné, či zvolanie dnešných schôdzok môže súvisieť práve s tým, že sa podarilo vyriešiť aj túto komplikovanú otázku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit