Eurokomisia vyzvala členské štáty Schengenu, aby nepredlžovali hraničné kontroly

Európska komisia (EK) dnes vyzvala šesť členských štátov schengenského priestoru, aby prestali predlžovať kontroly na svojich hraniciach. Európsky komisár Dimitris Avramopulos pred rokovaním ministrov vnútra EÚ v Luxembursku povedal, že si návrat k Európe so zatvorenými vnútornými hranicami nedokáže predstaviť. Hraničné kontroly v reakcii na migračnú krízu v roku 2015 zaviedlo Nemecko, Rakúsko, Francúzsko, Švédsko a Dánsko. Pridalo sa k nim aj Nórsko, ktoré nie je v EÚ, ale je členom Schengenu.

12.10.2018 12:49
debata (8)

„Občania Európy musia mať aj naďalej pocit, že môžu cestovať slobodne,“ vyzval Avramopulos v Luxemburgu. „Nedokážem si Európu so zatvorenými hranicami predstaviť,“ dodal.

Členom schengenského priestoru je spolu 26 krajín. Vnútri priestoru voľného pohybu sa za normálnych okolností hraničné kontroly nevykonávajú. V reakcii na príchod státisícov migrantov do Európy, ale aj v reakcii na teroristické útoky z roku 2015, zaviedli kontroly aspoň na niektorých úsekoch svojich hraníc Nemecko, Francúzsko, Rakúsko, Švédsko, Dánsko a Nórsko.

Francúzsko a Rakúsko v uplynulých dňoch informovali Európsku komisiu o predĺžení kontrol, ktoré mali skončiť 11. novembra, najmenej do mája budúceho roka. Dnes sa k nim pridalo aj Nemecko. „Predpoklady pre zrušenie kontrol na vnútorných hraniciach nie sú v tomto okamihu splnené,“ uviedol vo vyhlásení minister vnútra Horst Seehofer. Nemecko kontroly uplatňuje na hranici s Rakúskom od jesene 2015.

Niektoré argumenty, ktorými krajina zdôvodňuje potrebu zachovania kontrol, sú podľa Avramopulosa pochopiteľné. Zároveň však zdôraznil, že Európska únia pre bezpečnosť svojich občanov v uplynulých rokoch urobila veľa. Na stranu Európskej komisie sa postavil napríklad aj luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn, podľa ktorého je potrebné, aby sa EÚ „veľmi rýchlo vrátila k normálnemu stavu“.

V schengenskom priestore sú takmer všetky členské štáty EÚ okrem Británie, Írska, Rumunska, Bulharska a Cypru. Navyše sa k nemu pripojili aj nečlenské krajiny Nórsko, Island, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kontrola #schengen