Dohoda o brexite na dosah?

Dohoda o brexite sa dá dosiahnuť aj do budúcej stredy. Takéto optimistické signály vysielajú predstavitelia EÚ i britskej vlády týždeň pred summitom, na ktorom sa podľa pôvodného plánu mala podpisovať konečná verzia tzv. rozvodovej zmluvy medzi EÚ a Britániou.

10.10.2018 18:22 , aktualizované: 20:17
juncker, barnier Foto: ,
Michel Barnier a Jean-Claude Juncker po rokovaní o brexite v Bruseli.
debata (8)

Vyjednávači oboch strán v týchto dňoch horúčkovito vedú „technické rokovania“. „Dohodnutých je 80 až 85 percent vecí,“ povedal hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier. Lenže práve zostávajúca časť a predovšetkým problém ako zabrániť vzniku tzv. tvrdej hranice medzi Írskom a Severným Írskom stále nie je vyriešená. Návrh, ktorý pôvodne predložila EÚ, nie je prijateľný pre Britániu, britské predstavy zas odmietla EÚ.

Barnier v Európskom parlamente zopakoval, že EÚ považuje za „absolútne nevyhnutné vyhnúť sa vzniku tvrdej hranice“ medzi Írskom ako členským štátom EÚ a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva. Je to v záujme oboch strán aj pre obavy z obnovenia násilia v tejto časti Spojeného kráľovstva.

Tvrdo robíme na tom, aby vyjednávania uspeli. Ale kým nemáme istotu výsledku, musíme sa pripraviť na všetky možnosti.
nemenovaný diplomat

Británia však nechce zostať súčasťou colnej únie a spoločného trhu, čo znamená, že isté kontroly budú nevyhnutné. Podľa Barniera kontroly „musia byť čo najmenej rušivé“. Robiť by sa mali v Spojenom kráľovstve, teda nie priamo na írskej hranici. „Jedinými viditeľnými systematickými kontrolami medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva by bolo skenovanie čiarových kódov na kamiónoch alebo kontajneroch, ktoré by sa mali robiť na trajektoch alebo v tranzitných prístavoch,“ povedal Barnier.

Návrh je len poistkou

Na hranici medzi Írskom a Severným Írskom by zas bola kontrola pri prevoze zvierat a potravinárskych produktov.

Barnier aj teraz zdôraznil, že tento návrh je len poistkou pre prípad, že si to Británia so svojím odchodom z colnej únie a jednotného trhu nerozmyslí. „Chápem, že tieto kontroly sú politicky citlivé, ale brexit si vybrala Británia, nie EÚ,“ pripomenul Barnier. To, aké budú kontroly, však v konečnom dôsledku bude závisieť od budúcej obchodnej dohody medzi EÚ a Britániou ako nečlenským štátom. Tá sa bude vyjednávať počas prechodného obdobia.

O prechodné obdobie požiadala Británia – trvať by malo od dátumu vystúpenia Británie z EÚ (koniec marca) do konca roku 2020. Prechodné obdobie bude však platiť len v prípade, že bude ratifikovaná tzv. rozvodová zmluva, ktorá stále nie je kompletne dohodnutá práve pre problém írskej hranice. „Dohoda sa dá dosiahnuť do stredy budúceho týždňa, ak sa nám teraz podarí dotiahnuť vyjednávania,“ pripomenul Barnier. Vyjednávania budú pokračovať zajtra aj cez víkend.

Severné Írsko by podľa Barniera malo na základe návrhu EÚ získať také výhody ako nijaká iná nečlenská krajina. Tento postup však nemusí znamenať, že s ním budú súhlasiť probritskí severoírski unionisti. Radikálna Demokratická unionistická strana, od ktorej podpory v parlamente závisí menšinová konzervatívna vláda Theresy Mayovej, premiérke pohrozila, že nepodporí schválenie rozpočtu, ak Mayová prekročí nimi stanovené červené čiary pri vyjednávaní.

Unionisti (zástancovia zotrvania Severného Írska v únii s Britániou) trvajú na tom, že na Severné Írsko sa nemôžu vzťahovať iné pravidlá ako na zvyšok Spojeného kráľovstva, a odmietajú hoci len teoretické vytvorenie „hranice“ v Írskom mori, teda medzi Severným Írskom a Britániou. So zástupcami radikálnych i umiernených unionistov v utorok v Bruseli rokoval Barnier. Šéfka radikálnych unionistov Arlene Fosterová vyhlásila, že dohoda o brexite môže byť podpísaná do niekoľkých týždňov, ak sa nájde vôľa na kompromisy. Po stretnutí s Barnierom opäť odmietla akékoľvek ústupky v otázke hraníc. „Nemôžeme podporiť nijakú úpravu, ktorá by umožnila vytvorenie ciel alebo regulačných prekážok v rámci britského vnútorného trhu,“ povedala.

Predstavitelia EÚ i Británie vysielajú v týchto dňoch pozitívne signály o blížiacej sa dohode. Môže to byť aj snaha upokojiť trhy a firmy, ktoré, naopak, čoraz častejšie varujú pred škodami, ktoré by spôsobil chaotický brexit bez dohody. Európska komisia a väčšina štátov sa však pripravuje aj na tento variant. Komisia diskutovala o dokumente, ktorý opisuje scenár brexitu bez dohody. „Tvrdo robíme na tom, aby vyjednávania uspeli. Ale kým nemáme istotu výsledku, musíme sa pripraviť na všetky možnosti,“ povedal nemenovaný diplomat. V tejto súvislosti sa diskutuje nielen o ekonomických záležitostiach, ale napríklad aj o bezpečnosti a pokračovaní v doterajšej úzkej spolupráci medzi štátmi EÚ a Britániou, napríklad aj pri výmene informácií tajných služieb.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit #Michel Barnier