Británia môže zostať v colnej únii EÚ len do roku 2022, tvrdia stúpenci brexitu

Stúpenci brexitu v nedeľu (7.10.) večer varovali premiérku Theresu Mayovú, že môže udržať Britániu v európskej colnej únii len do roku 2022. Uviedli to v pondelok londýnske noviny Times.

08.10.2018 12:37
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (8)

Mayová dúfa, že sa jej podarí odblokovať rozhovory s Európskou úniou (EÚ), ktoré uviazli na otázke írskych hraníc, návrhom na dočasné zotrvanie Spojeného kráľovstva v colnej únii EÚ.

Podľa Times poprední predstavitelia vládnej Konzervatívnej strany naznačili, že sú pripravení poskytnúť Mayovej priestor na manévrovanie pri rokovaniach s EÚ, ale akékoľvek predĺženie colnej únie by malo trvať len do ďalších volieb, a tie sa uskutočnia v roku 2022.

Mayová presadzuje návrh, aby si celé Spojené kráľovstvo dočasne ponechalo v platnosti colné predpisy EÚ ako spôsob vyriešenia problému s hranicou medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko. Diplomati EÚ túto myšlienku síce úplne neodmietli, obávajú sa však, že sa Londýn tak snaží udržať si tak cez „zadné vrátka“ doterajší obchodný režim s európskym blokom.

Streda 10. októbra je teoreticky posledným termínom pre akékoľvek nové návrhy Spojeného kráľovstva. Ak sa mu podarí v októbri dosiahnuť pokrok na rokovaniach, lídri EÚ by v novembri mohli potvrdiť dohodu. Vtedy však pre Mayovú začne ďalšia ťažká fáza, keďže bude musieť pretlačiť dohodu cez parlament, kde čelí opozícii na všetkých frontoch. A panujú obavy, že nezíska dostatok hlasov na jej schválenie.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Theresa Mayová #colná únia