Tusk: Dohoda o brexite môže byť podpísaná ešte tento rok

Predseda Európskej rady Donald Tusk vyjadril v sobotu nádej, že dohodu o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ sa podarí podpísať ešte do konca tohto roku. Informovala o tom agentúra AP.

06.10.2018 19:43
Donald Tusk Foto: ,
Šéf Európskej rady verí, že počiatočná dohoda o brexite by za takýchto okolností mohla byť podpísaná "ešte pred koncom tohto roka".
debata (2)

Lídri EÚ sa 17. októbra stretnú v Bruseli na pracovnej večeri venovanej brexitu. Podľa Tuska by sa už na tomto stretnutí mohli ukončiť diskusie medzi Bruselom a Londýnom, alebo aspoň by mohlo dôjsť k zblíženiu ich pozícií. Na októbrovú schôdzku by mohol nadviazať ďalší summit venovaný brexitu, ktorý by sa konal v novembri.

Šéf Európskej rady verí, že počiatočná dohoda o brexite by za takýchto okolností mohla byť podpísaná „ešte pred koncom tohto roka“. Tusk podľa vlastných slov dúfa, že sa podarí vyrokovať takú dohodu, ktorá minimalizuje negatívne dopady odchodu Británie z EÚ, a to pre obe strany.

Vyjadrenia Donalda Tuska zazneli v poľskom Krakove, kde sa zúčastnil na konferencii venovanej úlohe katolíckej cirkvi v procese európskej integrácie.

Británia má z Európskej únie odísť 29. marca 2019. O tom, za akých podmienok sa brexit uskutoční, stále prebiehajú zložité rokovania.

2 debata chyba