Danko po stretnutí šéfov parlamentov: Sme odkázaní na spoluprácu

Len silná Európska únia (EÚ) môže byť partnerom veľmocí, ako sú USA, Rusko alebo Čína. Vyhlásil to vo štvrtok predseda Národnej rady SR Andrej Danko na stretnutí šéfov parlamentov Slavkovskej spolupráce v českom meste Kroměříž, kde zdôraznil potrebu spolupráce aj diskusie o budúcnosti EÚ.

04.10.2018 14:38
Kroměřížská deklarácia, adrej danko, raked... Foto: ,
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (vľavo), predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Radek Vondráček (v strede) a predseda Národnej rady Rakúskej republiky Wolfgang Sobotka (vpravo) počas podpisu Kroměřížskej deklarácie.
debata (1)

Spolu s predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Radkom Vondráčkom a predsedom Národnej rady Rakúskej republiky Wolfgangom Sobotkom diskutoval o slovenskom predsedníctve vo V4 i aj o rakúskom predsedníctve v Rade EÚ. „Pre nás V4 nie je alternatívou EÚ a ani nikdy nebude. Cítime sa byť integrálnou súčasťou Európy a naše úsilie je zamerané na posilnenie Európy,“ povedal Danko. V4 považuje za pragmatickú platformu na podporu spoločných záujmov.

Predseda slovenského parlamentu poukázal na potrebu diskusie o budúcnosti Únie. „Uvedomujeme si, akú vysokú hodnotu má pre nás spojenectvo a partnerská spolupráca, ktoré sa snažíme rovnomerne rozvíjať na všetky svetové strany. To však neznamená, že nemáme vlastný názor, ktorý môže byť aj kritický a ktorý je počuť, keď si to situácia vyžaduje. Každú kritiku však musia sprevádzať konštruktívne návrhy. Rozdielne názory nesmú byť zdrojom sporu,“ zhrnul.

„Len silná Únia môže byť partnerom veľmocí“

Danko ďalej doplnil, že pre Európsku úniu neexistuje iná cesta, než držať spolu a ďalej rozvíjať spoluprácu, Únia musí starostlivo dbať o dôveru verejnosti. „Toto je kľúčom ku globálnej konkurencieschop­nosti EÚ, nakoľko len silná Únia môže byť partnerom veľmocí, ako sú USA, Rusko alebo Čína.“

Vondráček uviedol, že cieľom stretnutia bolo podporiť postavenie zúčastnených krajín v strednej Európe aj ich spoluprácu. „Je na to ideálna príležitosť, keďže Rakúsko v súčasnej dobe predsedá Európskej únii a Slovensko V4. Má zmysel vzájomne sa podporiť a tam, kde máme spoločné záujmy, dokázať ich spoločne hájiť v Európe,“ povedal.

Rakúsko si pre predsedníctvo stanovilo tri hlavné prioritné oblasti. „Sú nimi bezpečnosť a boj proti nelegálnej migrácii, zabezpečenie prosperity a konkurencieschop­nosti prostredníctvom digitalizácie a stabilita v európskom susedstve, predovšetkým zblíženie so západným Balkánom, resp. juhovýchodnou Európou,“ konštatoval Sobotka. Danko ocenil odhodlanie, s akým sa Rakúsko pustilo do svojho predsedníctva v Rade EÚ.

Témou rozhovorov bola aj medziparlamentná spolupráca

Ďalšími témami rozhovorov boli nové možnosti pre rozvoj parlamentnej dimenzie Slavkovskej spolupráce či medziparlamentná spolupráca v regióne. Diskutovalo sa aj o etickom kódexe pre poslancov či o možnostiach návštevníckych programov v jednotlivých parlamentoch.

Na rokovaní sa zdôraznila potrebná úloha národných parlamentov. Podľa lídrov Slavkovského formátu musia národné parlamenty využiť všetky dosiaľ dostupné nástroje na to, aby mohli aktívne, včas a zodpovedne vystupovať v procese tvorby európskych legislatívnych návrhov.

„Vnímam, že je čoraz väčšie vzájomné vzďaľovanie sa národných parlamentov a Európskeho parlamentu niekedy je medzi nimi viac konkurencie ako synergie. Inicioval som preto zmenu rokovacieho poriadku NR SR, ktorá by umožnila slovenským poslancom EP vystúpiť v pléne NR SR. Aj týmto spôsobom sme sa snažili prispieť k snahám priblížiť a vysvetľovať zrozumiteľným spôsobom európske témy verejnosti,“ spresnil Danko.

Slavkovskú spoluprácu považuje za užitočný formát regionálnej spolupráce, či už ako nástroj pre realizáciu konkrétnych projektov v dohodnutých oblastiach, akou je dopravná infraštruktúra, duálne vzdelávanie, priemysel alebo energetická bezpečnosť a koordinácia európskych záležitostí, alebo ako konzultačnú platformu v európskej agende.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #Andrej Danko