Krajiny EÚ varujú Londýn, že v októbri musia rokovania o brexite pokročiť

Prezidenti a premiéri 27 krajín Európskej únie zo Salzburgu vyslali do Londýna jasný odkaz. Rozhovory o podobe odchodu Británie z EÚ musia v priebehu októbra výrazne pokročiť. Len tak ich bude možné uzavrieť na mimoriadnom summite plánovanom v polovici novembra a vyhnúť sa situácii, že Británia z EÚ v marci budúceho roka natvrdo "vypadne" bez dohody.

20.09.2018 10:03 , aktualizované: 16:30
summit, salzburg Foto: ,
Premiéri a prezidenti EÚ počas summitu v Salzburgu.
debata (5)

Aby bolo možné v októbri dojednať a v novembri zo strany únie potvrdiť dohodu o rozluke, je podľa predsedu Európskej rady Donalda Tuska nutná dohoda na funkčnej a právne záväznej poistke pre vyriešenie situácie na hraniciach medzi Írskom a britským Severným Írskom. Riadny októbrový summit EÚ Tusk pred novinármi dokonca označil za „okamih pravdy“.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová na svojom vlastnom brífingu hovorila podobne, keď uviedla, že v októbri očakáva „významný posun“ v rozhovoroch, aby ich bolo možné v novembri uzavrieť.

Podľa hostiteľa terajšieho neformálneho summitu, rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza, je potreba postoje Británie a zvyšných 27 krajín EÚ zblížiť, aby bolo možné sa tvrdému brexitu vyhnúť. Britská premiérka Theresa Mayová s pohľadom Londýna na vývoj rokovaní zoznámila svojich partnerov v stredu na záver spoločnej večere, dnes pri rozhovoroch už nebola.

Tusk jednoznačne podporil prácu vyjednávača EÚ Michela Barniera a jeho tímu. Premiérka Mayová sa v noci na štvrtok pri večeri snažila podľa diplomatov krajiny presvedčiť, aby prinútili Barniera k väčšej pružnosti v rozhovoroch.

Ak sa obom stranám včas nepodarí dohovoriť a ratifikovať „rozvodovú dohodu“, upravujúcu aspekty odchodu Británie z EÚ ako takého, nebudú platiť ani jej časti, na ktorých sa už obe strany zhodli. Teda potrebné prechodné obdobie, finančné vyrovnanie britských záväzkov, či ochrana práv občanov EÚ v pobrexitovej Británii. „Tvrdý brexit“ by tiež nepochybne skomplikoval ešte len začínajúce rokovania o budúcom usporiadaní vzájomných vzťahov.

Problémom v rokovaniach o dohode je stále nevyriešená otázka režimu na hranici medzi Írskom a Severným Írskom. Obe strany sa tam chcú vyhnúť vzniku „štandardnej“ vonkajšej hranice EÚ, nie je však jasné, ako to presne urobiť v situácii, keď Británia chce vystúpiť z jednotného trhu únie a trvá na vlastnej colnej a obchodnej politike. S riešením, ktoré by malo byť použité pre prípad, že Londýn neponúkne iný návrh, už prišla EÚ. Jej plán „poistky“, ktorá by nakoniec prakticky udržala Severné Írsko na európskom jednotnom trhu, sa však britskej strane pozdáva len minimálne.

Európska strana tiež hovorí o potrebe prepracovať niektoré časti návrhov na budúce usporiadanie vzájomných vzťahov, s ktorými Mayová nedávno prišla v Chequers. Okrem časti týkajúcej sa práve vnútroírskej hranice má EÚ výhrady k britským predstavám o budúcej hospodárskej kooperácii. Únia naopak už teraz pozitívne hodnotí návrhy Británie súvisiace so spoluprácou v zahraničnej politike, obrane či bezpečnosti.

Babiš sa v rozhovore pre BBC vyslovil za nové referendum o brexite

Český premiér Andrej Babiš a predseda maltskej vlády Joseph Muscat sa v rozhovore s britskou rozhlasovou stanicou BBC vyslovili za usporiadanie nového referenda, v ktorom by sa britskí voliči znovu vyjadrili k členstvu Británie v Európskej únii. Briti v roku 2016 hlasovali za vystúpenie svojej krajiny z únie a premiérka Theresa Mayová konanie nového referenda na túto tému rezolútne odmieta.

Babiš v rozhovore s BBC vyhlásil, že je veľmi nešťastný, že Británia úniu opúšťa, a že by možno bolo lepšie usporiadať ďalšie referendum. Ľutuje vraj rozhodnutie Londýna aj preto, že Británia bola Českej republike v Európskej únii „veľmi blízka“, napríklad tým, že zostávala mimo eurozóny.

Opakovanie referenda o brexite v Británii podporil tiež maltský premiér Muscat. Uviedol pritom, že väčšina jeho kolegov v EÚ by bola rada, keby sa „takmer nemožné“ stalo skutočnosťou a Británia zorganizovala nové hlasovanie.

Dobre informovaný činiteľ EÚ na Babišove slová v neoficiálnom rozhovore s novinármi reagoval poznámkou, že štáty EÚ vôbec nie sú v pozícii, aby nejaké nové referendum v Británii mohli navrhovať. „Čo sa dá povedať? V mnohých vyhláseniach lídrov krajín EÚ, predsedu (Európskej rady Donalda) Tuska znie, že demokratické rozhodnutie britských občanov ľutujeme, ale rešpektujeme ho,“ pripomenul spomínaný zdroj.

Britská premiérka Mayová v noci na štvrtok na neformálnej večeri lídrov krajín EÚ v Salzburgu, kde bol prítomný aj Babiš, jednoznačne potvrdila, že opakovanie referenda neplánuje.

EÚ pre migráciu posilní hranicu a mieni spolupracovať s Afrikou

Lepšia ochrana vonkajšej hranice Európskej únie a užšia spolupráca s ďalšími štátmi, predovšetkým v Afrike, je súčasťou najnovších plánov EÚ na riešenie migračnej problematiky. Na neformálnom summite v Salzburgu sa na tom zhodli šéfovia štátov a vlád dvadsaťosmičky.

Podľa predsedu Európskej rady Donalda Tuska mienia štáty napríklad ako prioritný prediskutovať nedávny návrh Európskej komisie (EK) k roku 2020 výrazne posilniť právomoci pobrežnej a pohraničnej stráže únie a na 10 000 ľudí zvýšiť jej personál.

Predseda EK Jean-Claude Juncker pred novinármi poznamenal, že nad týmto návrhom panuje v zásade zhoda, hoci nie všetci premiéri či prezidenti už teraz súhlasia úplne so všetkými detailmi návrhu.

Návrh v minulých dňoch kritizovali aj krajiny ako je Česká republika či Slovensko. Žiadajú presné vysvetlenie, na čo konkrétne sa majú používať výrazne vyššie finančné prostriedky agentúry. „Je jasné, že treba doriešiť otázky súvisiace s národnou suverenitou i veľkosťou,“ poznamenal k tomu Tusk.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz na spoločnej tlačovej konferencii s Junckerom a Tuskom označil Egypt za krajinu, ktorá bude v severnej Afrike pre Európsku úniu kľúčovou. Na polovicu decembra je podľa neho plánovaný do Viedne spoločný summit EÚ so štátmi Africkej únie.

„Debata o migrácii ukázala, že sa možno nezhodujeme na všetkom, ale zhodneme sa na hlavnom cieli, ktorým je zastavenie nelegálnej migrácie do Európy,“ povedal po konci summitu Tusk. Schôdzka v Salzburgu bola neformálna, jej výsledky sa tak môžu konkrétne odraziť až v záveroch riadneho summitu EÚ v októbri.

Prezidenti a premiéri sa podľa Tuska sústredili predovšetkým na to, čo ich zjednocuje a čo prináša ohľadom migrácie výsledky. Silnejšia spolupráca s tretími krajinami, predovšetkým v Afrike, by sa však podľa Tuska nemala sústrediť len na migračnú problematiku či na boj s pašerákmi ľudí. „Mala by to byť ďaleko širšia vízia partnerstva,“ poznamenal.

Tusk zdôraznil, že má podporu šéfov štátov a vlád krajín EÚ na to, aby pokračoval v dialógu s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Stretne sa s ním už v nedeľu v New Yorku. Kurz a ďalší zástupcovia pred salzburskou schôdzkou upozorňovali, že práve Egyptu sa podarilo zastaviť odchody lodí s migrantmi od svojich brehov smerom do Európy.

„V najbližších týždňoch sa obrátime aj na ďalších afrických partnerov,“ uviedol Tusk. Vo februári budúceho roka chce EÚ v Káhire zorganizovať summit s krajinami Ligy arabských štátov.

Rakúsky kancelár Kurz vyhlásil, že debata ukázala trvajúce rozdielne pohľady krajín únie na otázku prerozdeľovania migrantov. Po solidarite a zdieľaní zodpovednosti volá predovšetkým Taliansko, hoci podľa štatistík – dosvedčujúcich tiež nižšie počty plávajúcich migrantov než na vrchole krízy pred niekoľkými rokmi – je teraz najzaťaženejšou západná časť Stredozemného mora, teda Španielsko.

Kurz pripustil, že ako predsednícka krajina sa musí Rakúsko pokúšať posunúť ďalej debatu medzi štátmi EÚ o reforme azylov, ktorá s prerozdeľovaním ako s krízovým variantom počíta.

„Priznávam, že v tomto prípade som presvedčený, že prerozdeľovanie a preberanie migračnú otázku nevyrieši. Bol a je voči tomu odpor a ja sa obávam, že potrvá aj potom, čo sa naše predsedníctvo skončí,“ poznamenal Kurz.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sebastian Kurz #migrácia #summit eú v Salzburgu