Merkelová a Kurz podporujú posilnenie agentúry Frontex

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a rakúsky kancelár Sebastian Kurz podporujú posilnenie agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex. Obaja politici to uviedli v nedeľu v Berlíne v rámci prípravných rokovaní pred dvojdňovým neformálnym summitom Európskej únie, ktorý sa uskutoční v stredu a vo štvrtok v Salzburgu.

17.09.2018 10:12
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata

Merkelová zdôraznila, že Nemecko podporuje hlavné ciele rakúskeho predsedníctva v Rade Európskej únie. Konkrétne ide o ochranu vonkajších hraníc únie, predovšetkým návrhy zo strany predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera na posilnenie Frontexu. Kurz pritom podčiarkol, že personálne posilnenie pohraničnej agentúry musí nastať „nie niekedy, ale do roku 2020“.

Merkelová a Kurz spolu hovorili aj o plánovanom summite EÚ – Afrika, ktorý sa má uskutočniť v decembri vo Viedni. Kancelárka v tejto súvislosti uviedla, že je potrebné sa Afrikou viac zaoberať. Kurz podotkol, že rozšírenie mandátu Frontexu je dôležité aj preto, aby lode s migrantmi z Afriky "ani len nevyplávali“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Frontex #Sebastian Kurz