Získal podporu. Šefčovič sa pokúsi vymeniť Junckera

Má plán, ktorý sa ešte nepodarilo naplniť žiadnemu Slovákovi ani Východoeurópanovi. Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič by chcel na budúci rok vymeniť svojho súčasného šéfa Jeana-Clauda Junckera. Oficiálne oznámil svoju kandidatúru. Zatiaľ má podporu deviatich členov Strany európskych socialistov, ktorá bude rozhodovať o nominantovi v decembri na zjazde v Portugalsku. Dôveru mu vyjadrili subjekty z Litvy, Lotyšska, krajín visegrádskej štvorky, Malty, Cypru a Rumunska.

17.09.2018 17:40 , aktualizované: 17:47
Maroš Šefčovič Foto: ,
Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.
debata (69)

O novej EK sa bude rozhodovať po budúcoročných májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Keby sa Šefčovič stal jej predsedom, obsadil by túto funkciu ako prvý občan nových členských krajín, ktoré v rokoch 2004, 2007 a 2013 rozšírili Európsku úniu. Išlo prevažne o stredo- a východoeurópske štá­ty.

"V jeho tábore mu môže pomôcť, že je zo Slovenska, nie je tak často skloňované meno ako v prípade jeho niektorých možných súperov. Šefčovič má oveľa väčšiu šancu, že získa nomináciu európskych socialistov, ako to, že sa stane aj predsedom Európskej komisie,“ reagovala pre Pravdu na kandidatúru eurokomisára Zuzana Stuchlíková z bruselskej pobočky Inštitútu pre európsku politiku – Europeum. "Všetky prieskumy verejnej mienky však naznačujú, že socialisti zaznamenajú slabší výsledok vo voľbách do EP. Šefčovičova šanca získať kreslo šéfa eurokomisie je tak relatívne malá,“ myslí si Stuchlíková.

Nechce deliť EÚ

Šefčovič je momentálne najdlhšie slúžiacim eurokomisárom. Kariérny diplomat je na rôznych postoch EK v Bruseli už od roku 2009. V roku 2014 viedol kandidátku Smeru vo voľbách do europarlamentu.

"Rozhoduje sa o tvári a duši Európy pre ďalšiu dekádu,“ vyhlásil Šefčovič prostredníctvom telemosta pre slovenské médiá. Ešte predtým oficiálne ohlásil kandidatúru v Európskom parlamente, ktorý volí predsedu EK po tom, čo ho navrhne Európska rada. Slovenský eurokomisár tvrdí, že chce pre Európu ponúkať presvedčivé a inšpirujúce riešenia. Pripomenul zmenený svet, potrebu riešenia rastúcej nerovnosti, zameranie sa na technológie, podporu priemyslu a tvrdí, že toto storočie musí byť európske.

Šefčovič by hlasoval za začatie procedúry proti Maďarsku za možné porušovanie demokratických hodnôt. Minulý týždeň o tom rozhodoval EP. Šefčovič však odmieta úniu, ktorá sa delí na západ, východ, sever a juh. Chce sa postaviť proti zjednodušeným sloganom populistov, euroskeptikov a xenofóbov. Vysvetlil aj to, či mu pozíciu na európskej úrovni nesťažujú slovenské postoje k migrácii a odmietanie utečeneckých kvót.

"Musíme urobiť maximum pre to, aby sme nepadli do pasce extrémistov a populistov. Tí sa budú snažiť z budúcoročných volieb do EP urobiť hlasovanie o jednom jedinom probléme. O migrácii. Máme však množstvo iných tém, ktorým sa treba venovať,“ povedal Šefčovič. "Čo sa týka migrácie, bude mimoriadne dôležité presvedčiť ľudí, že máme túto otázku stále viac pod kontrolou,“ tvrdí eurokomisár.

Šefčovičovi súperi

Okrem Šefčoviča zatiaľ verejne o funkciu šéfa Európskej komisie prejavil záujem len šéf frakcie ľudovcov v EP, konzervatívny nemecký politik Manfred Weber. Má už podporu kancelárky Angely Merkelovej. Slovenský eurokomisár však bude mať určite ďalších vážnych súperov. Veľa sa špekuluje o prvom podpredsedovi EK, Holanďanovi Fransovi Timmermansovi či o Francúzovi Pierrovi Moscovicim, ktorý je eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti. Tí patria k socialistom. Z ľudoveckého tábora by do súťaže mohli vstúpiť vyjednávač pre brexit Michel Barnier, bývalý fínsky predseda vlády a eurokomisár pre pracovné miesta a investície Jyrki Katainen či ďalší fínsky expremiér Alexander Stubb. Z európskych liberálov bude asi silnou kandidátkou Margrethe Vestagerová, eurokomisárka pre hospodársku súťaž.

Otázka je, či sa pri výbere šéfa EK zachová takzvaný koncept spitzenkandidátov. Ide o nominantov európskych politických strán. Šéfovať eurokomisii by mal potom ten, ktorého strana získa najviac hlasov vo voľbách do EP. Viaceré členské štáty však k tomuto systému majú výhrady.

Tie v minulosti vyjadrilo aj Slovensko. Však premiér Peter Pellegrini na sociálnej sieti Twitter uviedol, že Šefčovič má plnú podporu slovenskej vlády ako spitzenkandidát európskych socialistov.

Palce mu drží aj Veronika Remišová

Predseda Európskej komisie je jedným z najdôležitejších postov v Európskej únii. Ak by ho Slovensko získalo, bola by to preň veľká česť a zároveň zodpovednosť. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.

Remišová dodáva, že jeho kandidatúra je zatiaľ skôr v teoretickej rovine. „Keďže je iba jedným z kandidátov socialistov na tento post. Svojho kandidáta bude táto politická skupina iba vyberať,“ doplnila s tým, že Šefčovičovi však drží palce.

„Mnohí predsedovia Komisie pochádzali z menších krajín a dokázali priniesť nový pohľad a riešenia problémov, ktoré EÚ trápia. Bez ohľadu na stranícku príslušnosť držím Slovensku a Marošovi Šefčovičovi palce,“ povedala Remišová.

Šefčovič bude podľa jej slov kandidátom európskych socialistov. „S mnohými ich myšlienkami a názormi na usporiadanie EÚ alebo migráciu síce nesúhlasím, no verím, že pán Šefčovič by v týchto otázkach, ak uspeje, vedel presadzovať vyváženejšie postoje,“ doplnila.

Podľa strany Most-Híd bude serióznym kandidátom

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič bude podľa strany Most-Híd serióznym kandidátom na post predsedu EK. Rozhodujúci však bude výsledok eurovolieb v máji budúceho roka, čo rozhodne, ktorá frakcia bude nominovať budúceho šéfa EK.

„Už aj to, že pán Maroš Šefčovič získal podporu deviatich sociálnodemokra­tických strán z členských štátov Európskej únie, je dôkazom toho, že odvádza kvalitnú prácu. Je dobrý odborník, má dlhoročné skúsenosti, má víziu. Určite bude serióznym kandidátom,“ poznamenal Most-Híd.

Podľa Sulíka by to pre Slovensko znamenalo megaúspech

Predseda SaS a europoslanec Richard Sulík drží palce podpredsedovi Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Marošovi Šefčovičovi v jeho kandidatúre za šéfa EK. Pre Slovensko by bol zisk tohto postu podľa Sulíka „megaúspech“.

„Viem, je to eurokomisár nominovaný Smerom a tiež viedol kandidátku Smeru do eurovolieb v roku 2014. Napriek tomu mu držím palce. Svoju robotu si robí, pokiaľ to viem posúdiť, kvalitne, nikdy sa neznížil k osobným útokom a správa sa korektne. Pre Slovensko by to bol megaúspech, keby malo predsedu komisie,“ uviedol Sulík. Šefčovič je podľa neho jediný, kto má čo len náznak šance.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #Európska komisia pre energetickú úniu