EÚ predĺžila o pol roka sankcie kvôli Krymu

Európska únia o šesť mesiacov predĺžila platnosť sankcií, ktoré uvalila na ruské a ukrajinské osoby a firmy kvôli podkopávaniu územnej celistvosti, suverenity a nezávislosti Ukrajiny. Opatrenia sa v súčasnosti týkajú 155 osôb a 44 firiem.

13.09.2018 10:15
Krym most Foto: ,
Krymský most, ktorý otvorili v polovici mája, demonštruje silu Moskvy na anektovanom území.
debata (20)

„Zhodnotenie situácie neoprávňovalo zmenu sankčného režimu,“ stojí v tlačovej správe Európskej rady. Sankcie tak zostanú v platnosti najmenej do 15. marca budúceho roka. Opatrenia spojené so sankciami zahŕňajú zmrazenie aktív a zákaz vstupu na územie EÚ.

Sankciami únia reagovala na jar 2014 na ruskú anexiu ukrajinského Krymu. Osoby a firmy na zozname sa podľa nej podieľajú na podkopávaní územnej celistvosti Ukrajiny, jej suverenity a nezávislosti.

Sankcie sa týkajú okrem iného ruských bánk a zbrojných či energetických firiem. V júli na zoznam pribudli tiež firmy, ktoré sa podieľali na výstavbe mosta z ruskej pevniny cez Kerčský prieliv na okupovaný polostrov Krym.

Už na začiatku júla únia do konca januára 2019 predĺžila svoje hospodárske sankcie zamerané na určité časti ruskej ekonomiky; tieto opatrenia súvisia s ruským postupom na východnej Ukrajine a s plnením minských dohôd o riešení situácie v tomto regióne.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie #Ukrajina #Krym #anexia Krymu