Junckerov prejav vyvolal polemiky medzi zástancami únie a skeptikmi

Prejav predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera v Európskom parlamente o stave Európskej únie aj s návrhmi budúcich úloh a zmien vyvolal chválu u predákov kľúčových poslaneckých klubov aj kritiku poľských konzervatívcov a ďalších euroskeptikov.

12.09.2018 14:12
Jean-Claude Juncker Foto: ,
Jean-Claude Juncker.
debata (28)

„V dejinách európskej integrácie nebola Európa nikdy rozdelenejšia ako v súčasnosti,“ vyhlásil v rozprave po Junckerovom prejave Ryszard Legutko z poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS). „Nepočuli ste o Berlínskom múre?“ zareagoval belgický liberál Guy Verhofstadt za európskych liberálov a odsúdil „úplne hlúpe a bláznivé slová na kontinente, ktorý prišiel o milióny životov pre nacionalizmus a populizmus“.

Podľa neho autoritárski vodcovia, ako je maďarský premiér Viktor Orbán či šéf PiS Jaroslaw Kaczyński, „sa snažia EÚ rozvrátiť a prevziať ju zvnútra“, a preto je dôležité zjednotiť proúniové sily. Verhofstadt takisto podporil Junckerov návrh ukončiť v EÚ jednomyseľné rozhodovanie, pretože „je zdrojom problémov“, a zaviesť väčšinové rozhodovanie ako „poslednú šancu, poslednú záchranu“. Budúca EK bude musieť byť viac než len komisiou, ale európskou vládou, skutočnou autoritou čeliacou populistom, zdôraznil.

Českí zástupcovia v europarlamente si všimli Junckerovo rýpnutie do „váhavého“ postoja stredoeurópskych krajín k migračnej kríze. Mnohí z nich vyjadrili z vystúpenia predsedu EK sklamanie.

Šefčovič: Junckerov prejav upozornil na to, čo sme už dosiahli

Stredajší prejav o stave únie možno vnímať z dvoch hlavných pohľadov – ako dôraz na budúcoročné májové voľby do Európskeho parlamentu (EP) a poukázanie na oblasti, kde EÚ musí dosiahnuť viac, aby sa stala akcieschopnejšou v celosvetovom meradle. Uviedol to podpredseda EK Maroš Šefčovič.

Pripomenutie nadchádzajúcich eurovolieb je podľa jeho slov dôležité, lebo od ich výsledku bude záležať to, ako bude EÚ vyzerať v nasledovnom desaťročí.

„Ocenil som, že Juncker pripomenul všetko, čo sa podarilo Európskej únii v posledných rokoch dokázať. Že sa podarilo vymaniť sa z hlbokej ekonomickej krízy a vytvoriť 12 miliónov nových pracovných miest a cez Junckerov investičný plán naliať do európskej ekonomiky takmer 400 miliárd eur,“ uviedol Šefčovič o vystúpení šéfa exekutívy EÚ pred europoslancami.

Dodal, že tento systém investičných stimulov chce EÚ využívať aj naďalej – či už v Európe, alebo aj voči africkým krajinám. Juncker vo svojom prejave zdôraznil potrebu nového strategického partnerstva s Afrikou.

Šefčovič privítal aj skutočnosť, že Juncker spomenul vesmírne programy EÚ – osobitne sa v tejto kapitole zmienil o družicovom programe Galileo -, novú technologickú revolúciu či otázky svetového obchodu, kde žiadna krajina EÚ nie je dosť veľká na to, aby mohla zohrávať úlohu globálneho hráča. „To môžeme jedine spoločne ako Európania,“ skonštatoval.

Slovenský eurokomisár ocenil tiež Junckerov odkaz na urýchlenie rozhodovacieho procesu v EÚ.

„Sú oblasti, kde je potrebné konať rýchlejšie. Všetci sa zhodneme na tom, že v oblasti zahraničnej politiky, obchodu a daní sú sektory, kde sa často nevieme pohnúť dopredu práve preto, že sa o tom hlasuje jednomyseľne,“ zhodnotil situáciu. Spresnil, že motívov na „nedohodu“ býva viac: od presadzovania špecifických národných záujmov až po národné voľby v tej-ktorej členskej krajine, ktoré na úrovni EÚ brzdia prijímanie celoeurópskych rozhodnutí.

Podľa Šefčoviča bude takýto stav na rýchlo sa meniacej svetovej šachovnici Európu oslabovať, a preto vyjadril nádej, že sa eurokomisii, Európskemu parlamentu a členským krajinám podarí využiť existujúci článok Lisabonskej zmluvy, ktorý umožňuje prechod z jednomyseľného hlasovania na hlasovanie kvalifikovanou väčšinou.

Junckerov prejav bol podľa Šefčoviča podnetný aj v tom, že vyzval Európanov, aby si nenechali ukradnúť zdravé vlastenectvo tými, ktorí propagujú nezdravý nacionalizmus, extrémizmus a xenofóbiu.

„Táto výzva je platná aj pre Slovensko,“ upozornil Šefčovič. A dodal, že nacionalistické a xenofóbne prejavy vždy viedli nielen k vnútropolitickým, ale aj k medzinárodným napätiam a ohrozovali súdržnosť Európy. „Keď počúvam niektorých politikov súčasnosti, tak to ohrozuje tú najväčšiu hodnotu, ktorú nám EÚ priniesla – a to je mier v Európe,“ skonštatoval.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Jean-Claude Juncker #správa o stave únie