Orbán rezolútne odmietol výhrady europarlamentu

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok v Európskom parlamente odmietol všetky výhrady ohľadom porušovania základných hodnôt Európskej únie, právneho štátu a ľudských práv. Vyhlásil, že pri stredajšom hlasovaní o odporúčaní spustiť kvôli tomu proti Budapešti sankčné konanie neodsúdi väčšina europoslancov jeho vládu, ale jeho krajinu a jej ľud. Maďarsko ale podľa Orbána neustúpi.

11.09.2018 16:32
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (61)

„Odsúdite Maďarsko, ktoré je už tisíc rokov súčasťou kresťanskej Európy a aj svojou krvou bojovalo za slobodu a demokraciu,“ vyhlásil. „Chcete väčšinou hlasov rozhodovať, čo je pre Maďarov správne. Viete lepšie ako Maďar, čo chce Maďar?“ uštipačne sa pýtal Orbán, ktorého strana v apríli vyhrala tretie parlamentné voľby za sebou, a to jasnou väčšinou. Teraz sa ale EP podľa Orbána chystá umlčať tých, čo nemajú rovnaký názor, napríklad na migračnú politiku, a potrestať Maďarov za to, že nevolili opozičných socialistov. Pýtal sa tiež, či má Maďarsko pykať za to, že sa nechce stať „krajinou prisťahovalcov“.

Kritiku na Orbánovu adresu podporila Európska komisia

„Bohužiaľ, musíme zdieľať znepokojenie ohľadom nezávislosti súdnictva, korupcie a dodržiavania základných práv vrátane akademických slobôd a slobody médií. Opatrenia maďarskej vlády obmedzujú občiansku spoločnosť,“ vyhlásil podpredseda EK Frans Timmermans. Za nezlučiteľné s právom Únie označil aj politiku maďarskej vlády voči migrantom a zaobchádzanie so žiadateľmi o azyl, ktoré podľa komisára „nie je práve kresťanské“. Varoval tiež, že nemožno ani tolerovať pochybenia v zaobchádzaní s úniovými peniazmi. Komisia bude Maďarsko ďalej sledovať a „prijme potrebné kroky, ak to bude potrebné“.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Európska komisia #Viktor Orbán #Európsky parlament