EÚ poskytne 138 miliónov eur pre región Čadského jazera

Európska únia poskytne 138 miliónov eur na pomoc zraniteľným komunitám v Čade, Kamerune, Nigérii a Nigeri, teda africkým krajinám v tzv. regióne Čadského jazera. Oznámila to v pondelok Európska komisia (EK).

03.09.2018 15:41
Čad, utečenci, Afrika Foto: ,
Utečenecký tábor v Čade.
debata (3)

Humanitárna kríza v povodí jazera Čad, ktorá postihuje časti uvedených štyroch štátov, sa zhoršila v dôsledku dlhotrvajúceho násilia, neistoty a zhoršovania stavu životného prostredia.

Nové finančné prostriedky sú určené pre najzraniteľnejšie spoločenstvá v tejto oblasti a spájajú v sebe humanitárnu a rozvojovú pomoc. Vyčlenená suma je súčasťou celkového balíka pomoci EÚ pre tento región v hodnote 232 miliónov eur.

Jej poskytnutie oznámil v pondelok eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis na konferencii o regióne Čadského jazera v Berlíne.

Komisár zdôraznil, že okrem humanitárnej pomoci treba tomuto regiónu pomôcť aj pri prechode z konfliktov do mierového obdobia. Nová finančná pomoc bude nasmerovaná do sociálnych služieb a odstraňovania príčin chudoby, na opatrenia proti zhoršovaniu životného prostredia a na zmiernenie účinkov zmeny klímy. Časť z vyčlenenej sumy podporí niektoré z existujúcich programov v severovýchodnej Nigérii v oblasti vzdelávania dievčat, reintegrácie či zdravotných služieb.

Nový finančný balík je súčasťou stratégie EÚ na lepšie prepojenie humanitárnej a rozvojovej podpory, pričom Nigéria a Čad sú v tomto úsilí vnímané ako pilotné krajiny. V rokoch 2014 až 2017 poskytla EÚ tomuto regiónu približne 700 miliónov eur vo forme humanitárnej pomoci a rozvojovej pomoci.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #región Čadského jazera