Kaczynski chce Poľsko v EÚ, bude vraj vo všetkom ako západné krajiny

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski dnes vyhlásil, že chce, aby Poľsko zostalo v Európskej únii. Vďaka tomu sa podľa neho môže "vo všetkých ohľadoch" stať krajinou porovnateľnú so západnými štátmi.

02.09.2018 20:22
Jaroslaw Kaczynski Foto: ,
Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski.
debata (14)

Pri začatí kampane pred miestnymi voľbami plánovanými na 21. októbra ďalej Kaczyński podľa agentúry AP vyjadril želanie, aby verejnosť jeho stranu podporila aj v parlamentných voľbách v budúcom roku a v prezidentských voľbách v roku 2020.

PiS dúfa, že v októbrových voľbách konzervatívna strana upevní svoju moc, ktorú drží na vládnej úrovni od roku 2015 aj vďaka sľubom zlepšeniu životnej úrovne bežných Poliakov a boja proti zločinu a korupcii.

Poľská vláda sa pustila do kontroverznej reformy justície, kvôli ktorej má spory s Európskou úniou. Európska komisia teraz s Poľskom vedie konanie kvôli novele zákona o najvyššom súde. Podľa komisie je nezlučiteľná s právom EÚ, pretože oslabuje nezávislosť súdnictva, vrátane zásady neodvolateľnosti sudcov.

„Poliaci chcú byť v Európskej únii, pretože to je najkratšia cesta ako na európsku úroveň zvýšiť príjmy a tiež životnú úroveň,“ skonštatoval. Členstvo v únii, kam Poľsko patrí od roku 2004, podľa neho krajine prospieva po ekonomickej stránke a cieľom jeho strany je, aby „to bolo v Poľsku do 15 až 20 rokov rovnaké, ako na západ od našich hraníc, v každom ohľade“.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #Jaroslaw Kaczynski