Nemecko je naklonené vstupu Chorvátska do Schengenu, naznačila Merkelová

Nemecko je priaznivo naklonené prípadnému vstupu Chorvátska do Schengenskej zóny, naznačila v utorok v Berlíne chorvátskemu premiérovi Andrejovi Plenkovičovi nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová.

28.08.2018 18:18
angela merkelová, andrej plenkovič Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a chorvátsky premiér Andrej Plenkovič.
debata (7)

Podľa jej slov je toto želanie Chorvátska viac ako prirodzené a krajina na ceste k jeho naplneniu výrazne pokročila. Je potrebné vyčkať na posúdenie tejto otázky Európskou komisiou, avšak Berlín zaujíma v nej principiálne pozitívny postoj, vyplynulo z vyjadrenia šéfky nemeckej vlády.

Merkelová vyzdvihla úlohu Chorvátska v migračnej politike

Merkelová v tejto súvislosti vyzdvihla úlohu Chorvátska v európskej migračnej politike. Za dôkaz pokroku, ktorý krajina v tejto oblasti dosiahla, označila napríklad nasadenie tamojšej polície pri ochrane aktuálnej vonkajšej schengenskej hranice.

Poukázala aj na úzku spoluprácu Berlína a Záhrebu v rámci tzv. dublinského systému upravujúceho problematiku utečencov na úrovni Únie.

Chorvátsky premiér konštatoval, že prípravy na vstup do Schengenu prebehli v jeho krajine s cieľom pripojiť sa k zóne bez hraničných kontrol v období chorvátskeho predsedníctva v Európskej únii – v prvom polroku 2020.

Obe strany zdôraznili nutnosť rešpektovania hraníc

Na margo konfliktov medzi krajinami západného Balkánu obe strany zdôraznili nutnosť rešpektovania platných štátnych hraníc a územnej celistvosti štátov.

Informovali o tom tlačové agentúry DPA a MTI.

Plenkovič v Berlíne vyzdvihol i fakt, že Nemecko je pre jeho krajinu hlavným hospodárskym partnerom. Pripomenul, že bilaterálny obchodný obrat mal vlani objem 5,2 miliardy eur a že nemecké firmy preinvestovali v Chorvátsku viac ako 3,1 miliardy eur. Navyše krajinu navštívi 2,4 milióna Nemcov/ročne.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Chorvátsko #Angela Merkelová #schengenský priestor