EÚ poprela, že Taliansko do jej rozpočtu prispieva 20 mld. eur

Európska komisia sa ohradila proti tvrdeniu talianskeho premiéra Luigiho Di Maia, že Rím do rozpočtu Európskej únie prispieva 20 miliardami eur.

27.08.2018 16:50
debata (2)

V skutočnosti je to len 14 až 16 miliárd, upozornil eurokomisár pre rozpočet Günther Oettinger.

Čistý príspevok Taliansko po odpise toho, čo sa do jeho štátnej kasy naopak z EÚ zase vráti, činí dokonca len tri miliardy eur, dodal.

„Ak vezmeme do úvahy to, čo z rozpočtu EÚ (Taliansko) dostáva, ponecháva si čistý príspevok tri miliardy ročne,“ citovala Oettingera agentúra ANSA.

Di Maio sa vyhrážal zastavením talianskych príspevkov do úniového rozpočtu minulý týždeň v súvislosti so sporom o to, kto prevezme migrantov z lode Diciotti, ktorá zakotvila v talianskom prístave. Talianske úrady dlho bránili vylodeniu utečencov, pretože vláda požadovala, aby ostatné krajiny EÚ poskytli záruky, že si ich prerozdelia.

Hovorca EK Alexander Winterstein na to potom reagoval slovami, že „vyhrážky nikam nevedú“. Taliansko dlhodobo žiada pomoc ostatných krajín EÚ. V júni a júli pomohli niektoré krajiny Taliansku a tiež Malte s migrantmi, ktorí sa vylodili v ich prístavoch.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Európska únia