Otázka vplyvu brexitu bez dohody rozdeľuje britských konzervatívcov

Konzervatívna strana britskej premiérky Theresy Mayovej je opäť vnútorne rozdelená kvôli náležitostiam odchodu Británie z Európskej únie, písali v piatok britské médiá. Najnovšie rozpory vyvolal štvrtkový list, v ktorom minister financií Philip Hammond varoval pred potenciálnymi škodami pri brexite bez dohodnutia podmienok s Bruselom. Len o niekoľko hodín skôr sa vláda snažila zmierniť obavy sériou dokumentov, ktoré majú krajinu na takýto scenár pripraviť.

24.08.2018 16:32
Philip Hammond, phillip Foto: ,
Britský minister financií Philip Hammond.
debata

Hammond v liste hovoril o „výrazných finančných následkoch“. Brexit bez dohody by podľa prepočtov ministerstva financií prinútil štát do roka 2033 zvýšiť o 80 miliárd libier (asi 90 miliárd eur) objem svojich ročných pôžičiek. Hammond tak odklonil pozornosť médií od skoršieho vystúpenia ministra pre brexit Dominica Raaba a zvýraznil obtiažnosť výzvy stojacou pred premiérkou Mayovou len niekoľko mesiacov pred odchodom Británie z EÚ, napísala agentúra Reuters.

Hammonda obviňujú z vedenia „kampane strachu“

Vyjadrenie vyvolalo rozhorčenie u zástancov brexitu v konzervatívnej strane na čele s poslancom Jacobom Reese-Moggom. Hammonda obviňujú z vedenia kampane strachu, ktorá vychádza zo snahy zabrániť brexitu. Podľa Reese-Mogga by pre Britániu bolo „oveľa lepšie“ vystúpiť z EÚ bez dohody s Bruselom a riadiť sa pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ako aplikovať plán pre budúce vzťahy, predstavený Mayovou minulý mesiac.

Pred dopadmi zmluvne neošetreného brexitu však varovali tiež Odborový kongres (TUC) a Konfederácia britského priemyslu (CBI). „Tieto technické dokumenty o brexite bez dohody ukazujú, že tí, ktorí majú nevysporiadaný odchod z EÚ a prechod na pravidlá WTO za prijateľný, žijú vo svete fantázie,“ komentoval vládne prípravné dokumenty námestník generálneho riaditeľa CBI Josh Hardie. Podobne na štvrtkový krok vlády reagovali premiéri Škótska a Walesu.

Vláda si zlyhanie rokovania neželá, ani ho neočakáva

Minister Raab vo štvrtok zdôraznil, že vláda si zlyhanie rokovania v Bruseli neželá ani ho neočakáva. Súbor zverejnených dokumentov s vodítkami pre občanov a podniky varuje predovšetkým pred zdražením a spomalením finančných transakcií, novými kontrolami na hraniciach alebo nárastom byrokratickej záťaže. Raab však tiež vyhlásil, že brexit bez dohody by poskytoval aj isté príležitosti.

Podľa serveru politico.eu by ale scenár popisovaný vládou v skutočnosti nebol brexitom bez dohody. Z vládnych materiálov vraj vyplýva, že dôsledky by boli natoľko vážne, že by Londýn musel okamžite začať s protistranou rokovať o mnohých „malých dohodách na zaplnenie medzery“.

Británia by sa vraj spoliehala na dobrú vôľu Bruselu

"Prvá várka Raabových dokumentov úspešne ukázala, ako veľmi zložité a komplikované by to bolo a ako veľmi by sa Británia spoliehala na dobrú vôľu Bruselu a európskej dvadsaťsedmičky, aby sa vyhla totálnemu chaosu. Čo sa týka dvoch zásadných bodov britských príprav na scenár bez dohody – finančných služieb a írskej hranice, hovoria dokumenty jasne, že možnosti jednostranných krokov Británie sú obmedzené, "napísal politico.eu.

Do debaty sa v piatok vložil tiež generálny riaditeľ WTO Roberto Azevedo. Odchod Británie z EÚ bez dohody o vystúpení „by nebol koniec sveta … ale nebude to prechádzka ružovým sadom,“ povedal spravodajskej spoločnosti BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Philip Hammond #Brexit #Theresa Mayová #Dominic Raab