Merkelová mení priority v boji o vedúce funkcie EÚ, píše denník Handelsblatt

Nemecká kancelárka Angela Merkelová mení priority v boji o vedúce posty v štruktúrach Európskej únie. Podľa denníka Handelsblatt by rada videla niektorého z nemeckých politikov na čele Európskej komisie (EK). Denník naznačuje, že by tomu dala prednosť pred obsadením nepolitického postu šéfa Európskej centrálnej banky (ECB), o ktorý má záujem terajší prezident nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann.

23.08.2018 15:40
angela merkelová Foto: ,
Podľa denníka Handelsblatt by Merkelová radšej videla Nemca na čele Európskej komisie, ako Európskej centrálnej banky.
debata (8)

Weidmann Merkelovej prisľúbil, že je ochotný funkciu šéfa ECB budúci rok prevziať po Mariovi Draghim, tvrdia zástupcovia vlády. O Weidmannovi sa v tomto zmysle hovorí už niekoľko mesiacov. Ale pre kancelárku nemá post šéfa ECB najvyššiu prioritu, píše Handelsblatt.

Podľa informácií denníka z vysoko postavených vládnych kruhov v Berlíne a diplomatických kruhov v Bruseli má Merkelová v úmysle niečo iné. „Nie ECB, ale Európska komisia je pre Merkelovú najvyššou prioritou,“ povedal nemenovaný vysoko postavený predstaviteľ vlády. Berlínske kancelárstvo ani Bundesbanka záležitosť nechcú komentovať.

Najvyššie posty v štruktúrach EÚ sa uvoľnia

Budúci rok sa uvoľnia všetky najvyššie posty v EÚ. Tými tromi najvýznamnejšími sú prezident ECB, predseda Európskej komisie a predseda Európskej rady.

Jediný nemecký šéf komisie sa volal Walter Hallstein a úradoval do roku 1967. Európska centrálna banka má síce sídlo vo Frankfurte nad Mohanom, ale od jej založenia v roku 1998 stáli v jej čele Holanďan, Francúz a Talian. Preto je teraz na rade konečne Nemec, zdôrazňujú podporovatelia Weidmanna.

Rovnako sa vyjadrovali pred vlaňajšími voľbami do Spolkového snemu aj politici konzervatívnej únie CDU / CSU. V koaličných rokovaniach so sociálnodemokra­tickou stranou (SPD) sa nechala Merkelová zo strany SPD uistiť, že bude podporovať Weidmanna. V SPD však podľa Handelsblattu už vtedy zaznievalo podozrenie, že ide o taktiku.

Okrem prestíže nezíska spolková vláda s nemeckým šéfom ECB nič, znie údajne z koalície. S prezidentom ECB nemožno uzatvárať dohody, politicky je banka nezávislá.

Je šanca, že sa Merkelovej miesto predsedu EK podarí obsadiť

Post predsedu Európskej komisie chce obsadiť Európska ľudová strana, ktorej súčasťou je aj blok CDU / CSU. Šanca, že sa Merkelovej túto funkciu podarí po voľbách do Európskeho parlamentu na budúci rok v máji obsadiť, tak nie sú malé, domnieva sa Handelsblatt.

V Bruseli sa hovorí o štyroch možných kandidátoch. Sú nimi hlavný vyjednávač o brexite Michel Barnier, bývalý írsky premiér Enda Kenny, fínsky expremiér Alexander Stubb a tiež nemecký šéf ľudovej frakcie v Európskom parlamente Manfred Weber (CSU).

V Berlíne sa okrem toho hovorí o ďalších dvoch možných kandidátoch. Jedným je ministerka obrany Ursula von der Leyen (CDU), druhým minister hospodárstva Peter Altmaier (CDU), ktorý je považovaný za dlhoročného dôverníka Merkelovej a zapáleného Európana.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Európska centrálna banka #Angela Merkelová