Britská vláda začína pripravovať krajinu na brexit bez dohody

Pokrok v otvorených otázkach britského odchodu z Európskej únie je zrejmý pri každom ďalšom rokovaní, povedal vo štvrtok britský minister pre brexit Dominic Raab, podľa názoru ktorého je dobrá dohoda s EÚ stále na dosah.

23.08.2018 11:14 , aktualizované: 13:46
dominic raab Foto: ,
Minister pre brexit Dominic Raab.
debata (7)

Raab však zároveň predstavil prvých 25 dokumentov, ktoré majú Britániu pripraviť na možnosť, že krajina opustí úniu, bez toho aby sa s Bruselom na podmienkach tohto odchodu dohodla. Zodpovedná vláda musí byť pripravená na všetky varianty, vysvetlil tento krok minister.

„Naším cieľom je zabezpečiť pokračujúce hladké fungovanie obchodu, dopravy, infraštruktúry, výskumu, humanitárnych programov a finančných tokov,“ povedal na tlačovej konferencii Raab s tým, že v prípade zlyhania rokovaní by to mohlo znamenať niektoré jednostranné opatrenia.

Po odchode z EÚ sa podľa neho Británii v dlhodobom horizonte bude dariť lepšie. Pripustil ale, že z krátkodobého hľadiska môžu nastať „výzvy“.

Prípravné dokumenty

Podľa ministra by odchod z únie bez dohody s Bruselom neznamenal pre jednotlivých obyvateľov Británie veľké zmeny, pripraviť sa vraj musia firmy. Vláda plánuje do konca septembra zverejniť okolo 80 dokumentov s návodmi pre najrôznejšie subjekty. EÚ podľa BBC už takých dokumentov vytvorila 68.

Zástancovia brexitu v konzervatívnej strane niekoľko mesiacov volajú po tom, aby kabinet urýchlil prípravy eventuálneho opustenia EÚ bez dohody, čo by vylepšilo pozíciu Londýna v poslednej fáze rokovaní v Bruseli, napísal denník The Guardian. Podľa britských ministrov prvá séria prípravných dokumentov odpovie na „desivé povedačky“ o scenári zlyhania rozhovorov. Opoziční labouristi také vyústenie označujú za „katastrofálne“.

Desiatky strán

Vláda zverejnila celkom 148 stránok materiálov. Podľa britských médií z nich napríklad vyplýva, že v prípade zmluvne neošetreného brexitu by Britov pravdepodobne čakalo zdraženie platieb kartou za služby z EÚ alebo spomalenie finančných transakcií. Briti žijúci v zahraničí by tiež mohli stratiť prístup k bankovým účtom vo svojej vlasti, napísal denník The Guardian. Dokumenty ďalej firmám vysvetľujú, ako reagovať na hroziaci nedostatok liekov alebo dodatočnú byrokratickú záťaž.

Minister Raab vo vysielaní BBC zdôraznil, že Británia by po prípadnom zlyhaní vyjednávania o brexite zostala zodpovedným partnerom. Neočakáva, že by sa EÚ v takomto prípade správala „pomstychtivo“.

Problematické Írsko

„Pri každom stretnutí zaznamenávame dobrý pokrok v nevyriešených otázkach rozluky,“ povedal Raab o vývoji rokovaní s Bruselom. V mnohých oblastiach, ako napríklad v bezpečnostných otázkach, sa vraj dohoda blíži. EÚ tiež podľa Raaba podrobne skúma britské návrhy ohľadne budúceho režimu na írskej hranici, ktorý sa stal hlavným kameňom úrazu rozhovorov.

Hlavný úniový vyjednávač Michel Barnier po utorkovom stretnutí s Raabom uviedol, že v otázke budúcich ekonomických vzťahov EÚ s Britániou k posunu nedošlo. Do 29. marca 2019, kedy má Británia z EÚ vystúpiť, zostáva už len niečo cez sedem mesiacov. Podľa utorkovej správy agentúry Reuters už rada úniových diplomatov neverí, že dohoda s Britániou bude hotová do októbrového summitu EÚ, ktorý bol považovaný za neoficiálny termín jej schválenia. Raab povedal, že na ďalšie stretnutie s Barnierom sa do Bruselu vydá budúci týždeň.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Dominic Raab