Prieskum: Briti by boli proti brexitu

Druhé referendum o brexite? Briti si ho vedia predstaviť. Najmä v prípade, ak by Británii hrozil odchod z EÚ bez dohody. Navyše, ak by sa referendum konalo teraz, 53 percent Britov by bolo proti brexitu. Ukázal to najnovší prieskum verejnej mienky agentúry YouGov, ktorý robila na vzorke vyše 10-tisíc ľudí. Prieskum robili pre organizáciu People's Vote, ktorá žiada referendum o brexitovej dohode.

11.08.2018 10:00
Theresa Mayová Foto: ,
Vláde britskej premiérky Theresy Mayovej sa stále nepodarilo dohodnúť s EÚ na konečnej podobe zmluvy o brexite.
debata (64)

Prieskum ukázal, že plebiscit o dohode, ktorá bude výsledkom vyjednávaní medzi Britániou a EÚ, si želá 45 percent opýtaných. Opačný názor má len 34 percent. Ak rozhovory stroskotajú a Británia by mala vystúpiť z EÚ bez dohody, tak si 50 percent opýtaných myslí, že rozhodnutie o budúcnosti krajiny – o tom, či brexit bez dohody, alebo zotrvanie v EÚ – má byť na ľuďoch a ich hlasovaní v referende. Štvrtina opýtaných by rozhodnutie nechala na hlasovanie v parlamente. „Odkaz voličov z tohto prieskumu je jasný: ak vláda a parlament nedokážu vyriešiť brexit, mali by sa obrátiť na ľudí,“ povedal Peter Kellner, bývalý šéf YouGov. Ten tiež upozornil, že aj medzi ľuďmi, ktorí hlasovali za brexit, prevažujú tí, čo sú za nové referendum.

Verejná mienka sa mení

Podľa odporcov brexitu prieskum ukázal, že verejná mienka v Británii sa mení. V referende pred dvoma rokmi hlasovalo za brexit necelých 52 percent voličov. Podľa najnovšieho prieskumu by tentoraz prevážili stúpenci zotrvania v EÚ – za brexit by bolo 47 percent opýtaných. Drvivá väčšina opýtaných si tiež myslí, že vyjednávania s EÚ o brexite sa pre Britániu nevyvíjajú dobre. Približne 73 percent opýtaných v prieskume zároveň súhlasilo s tvrdením, že sľuby stúpencov brexitu sa nesplnia.

Zmluva stále nie je dokončená

Do odchodu Británie z EÚ zostáva necelých osem mesiacov. Británia a EÚ však stále nemajú uzavretú tzv. rozvodovú zmluvu – základnú dohodu, ktorá má okrem finančných záväzkov Británie riešiť práva občanov EÚ v Británii po brexite, ale aj budúci hraničný režim medzi Írskom a Severným Írskom. Dohoda by zároveň mala stanoviť tzv. prechodné obdobie – do konca roku 2020 – keď Británia bude stále akoby súčasťou EÚ, ale bez hlasovacích práv. Počas prechodného obdobia by mala byť uzavretá širšia dohoda o budúcich vzťahoch medzi Britániou a EÚ vrátane obchodnej dohody.

Rozvodová zmluva, ktorá bude podliehať ešte ratifikácii, stále nie je dokončená najmä pre nedoriešenú otázku budúceho hraničného režimu medzi Írskom a Severným Írskom. Britskí politici sú totiž rozdelení v postoji k budúcim vzťahom Británie s EÚ. Kým stúpenci brexitu odmietajú zotrvanie Británie v colnej únii a spoločnom trhu, odporcovia brexitu žiadajú zachovanie čo najužších vzťahov s EÚ.

Pripraviť sa treba aj na brexit bez dohody

Odchod Británie z EÚ bez dohody a zachovania úzkych ekonomických väzieb s kontinentom by podľa ekonomických analýz spôsobil krajine také škody, ktoré odporcovia brexitu označujú za pád z útesu. Britský minister pre medzinárodný obchod Liam Fox, stúpenec brexitu, však nedávno už naznačil, že sa treba pripraviť na brexit bez dohody. Britská libra na to reagovala prepadom.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #referendum #Brexit